Select your Top Menu from wp menus

Semnarea contractului cu ЗАО „Молдавская ГРЭС” nu are argumente reale, experți

Experții Sergiu Tofilat și Ruslan Surugiu susțin că semnarea contractului cu ЗАО „Молдавская ГРЭС” pentru livrarea energiei electrice în Republica Moldova reprezintă continuarea finanțării regimului separatist de la Tiraspol, dar și acumularea datoriilor la gaze, care în prezent sunt estimate la 6,5 miliarde de dolari. Experții menționează că prin susținerea de către Ministerul Economiei a semnării acestui contract pe ascuns, autoritățile de la Chișinău promovează interesele Federației Ruse. Aceștia au adresat o scrisoare publică, inclusiv organelor de drept, prin care solicită Ministerului Economiei să explice care este necesitatea semnării contractului de procurare a energiei de la „Молдавская ГРЭС”, în condițiile în care este în vigoare contractul cu compania din Ucraina și să prezinte public documentele care confirmă că ultima nu poate asigura integral cantitățile de energiei solicitate de „Energocom”.

Într-o conferință de presă la IPN, Sergiu Tofilat a declarat că statul semnează contracte pe ascuns, iar oamenii sunt anunțați despre aceasta deja după ce contractele sunt încheiate. Potrivit lui, pe de o parte, autoritățile anunță că procură curent electric mai ieftin, însă nu spune că procurând de la „Молдавская ГРЭС” energie, se acumulează datorii la gaz, pentru că statul achită și costul gazului din care este produsă energia, iar acești bani ajung direct în așa-numitul buget transnistrean.

Experții afirmă că se încalcă recomandările Secretariatului Comunității Energetice din UE, care prevăd excluderea furnizorilor de energie care nu plătesc materia primă – în cazul dat „Молдавская ГРЭС” nu plătește gazul. Sergiu Tofilat a mai spus că în prezent este importată energie doar din Ucraina de la DTEK „Traiding” și nu există confirmare oficială că ei vor înceta livrările. În opinia sa, semnarea contractului de procurare a energiei de la „Молдавская ГРЭС” este clar în favoarea Federației Ruse, care are interesul să mențină conflictul transnistrean și să păstreze astfel Republica Moldova în sfera sa de influență. În aceste condiții, potrivit lui Sergiu Tofilat, nu este clar ale cui interese le promovează Partidul Democrat, care reprezintă guvernarea.

Scrisoarea experților este adresată către Ministerul Economiei, Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Generală, Consiliul Suprem de Securitate și către Comisia parlamentară securitate naţională, apărare și ordine publică. Experții susțin că în cazul în care aceste instituții nu se vor autosesiza și nu vor întreprinde măsuri, va fi evident că acestea reprezintă un părtaș și un complice la această ilegalitate.

Expertul Ruslan Surugiu a declarat că odată cu semnarea acestui contract se revine în zona gri la acea schemă din sectorul energetic de furt a cetățenilor. Potrivit lui, semnarea contractului cu „Молдавская ГРЭС” va perpetua acumulările de datorii care vor fi puse pe spatele cetățenilor. În opinia sa, argumentele pe care le invocă autoritățile cu privire la încheierea contractului respectiv nu sunt reale. Experții au mai spus că autoritățile, în loc să creeze condiții pentru o piață competitivă, astfel încât să fie stabilite reguli clare și nediscriminatorii pentru proiecte de interconexiune energetică, recurg la asemenea acțiuni. Potrivit lor, imaginea sectorului energetic riscă să ajungă similară cu cea a sectorul financiar-bancar, lucru care sperie orice investitor. Experții mai spun că efectele acestor pași se vor vedea în viitorul apropiat, când cetățenii nu se vor putea bucura de o piață deschisă și competitivă.

Experții solicită Ministerului Economiei să explice de ce la semnarea contractului cu „Молдавская ГРЭС” nu s-au respectat procedurile de organizare a licitațiilor prevăzute în Instrucțiunea privind achizitoarea anuală a energiei electrice, coordonată cu Secretariatul Comunității Energetice și pusă în aplicarea la 5 ianuarie 2017 prin ordinul ministrului economiei. De asemenea, Ministerului i se solicită să explice și să prezinte public documentele corespunzătoare în privința faptului când au demarat negocierile privind semnarea noului contract cu „Молдавская ГРЭС” și care persoană din Minister a dispus inițierea negocierilor.

Societatea „Energocom” a anunțat marți, 6 iunie, că a încheiat cu compania ЗАО „Молдавская ГРЭС” un contract pentru livrarea energiei electrice în Republica Moldova. Contractul a intrat în vigoare pe 5 iunie și va fi valabil până pe 31 martie 2018, la fel ca și contractul încheiat la sfârșitul lunii martie cu DTEK „Traiding” (Ucraina).


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/semnarea-contractului-cu-%d0%b7%d0%b0%d0%be-%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%8f-%d0%b3%d1%80%d1%8d%d1%81-nu-are-argumente-reale-experti/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19