Select your Top Menu from wp menus

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de procurori, o parte dintre care au fost reflectate în scrisoarea Procuraturii Anticorupție din 14 mai. Instituția a precizat că „astfel de comunicate nu încalcă inviolabilitatea vieții personale”, comunică MOLDPRES.

Tatiana Răducanu, membru al Comisiei de vetting și al Comisiei pre-vetting, a demisionat recent din funcția de membru după ce o scrisoare, care ar viza probleme de integritate ale funcționarei, a fost transmisă instituțiilor statului. Tatiana Răducanu a respins acuzațiile.

În comunicatul PA se spune că în cadrul cauzei penale „Frauda Bancară”, aflată în gestiunea Procuraturii Anticorupție, „se află trei telefoane mobile de model iPhone, ce au fost ridicate de la Veaceslav Platon de reprezentanți ai autorităților de drept din Ucraina și respectiv predate organului de urmărire penală la 03 noiembrie 2016”. Ulterior, telefoanele mobile respective au fost cercetate și recunoscute în calitate de corpuri delicte la cauza penală.

“La 15 mai 2023, la PA a parvenit demersul CNA, prin care s-a solicitat acordul pentru cercetarea informației stocate din telefoane ale lui Veaceslav Platon, care ar conține informații pertinente pentru o altă cauză aflată în exercitarea CNA. Urmare a examinării efectuate de către un ofițer CNA, s-a constatat că informația căutată nu se regăsește în conținutul celor trei telefoane, în acest sens fiind desfășurată o ședință în comun cu PA și CNA pentru a elucida circumstanțele care au justificat înaintarea demersului menționat. Ulterior, CNA a inițiat o investigație internă cu referire la acest aspect. La 16 februarie 2024, PA a solicitat de la CNA informații cu referire la investigația internă și despre rezultatele acestor investigații. În aceste condiții,  a fost stabilit că informația care reflectă comunicații în format de mesaje citate în scrisoarea din 14 mai 2024, se păstra la CNA cel târziu din decembrie 2018. În consecință, la 04 aprilie 2024, PA a efectuat ridicarea informației de la CNA și audierea ofițerului CNA la care se păstra informația în calculator. Până la acea dată, informația extrasă în decembrie 2018 de angajați CNA s-a aflat în calculatorul unui ofițer de urmărire penală al CNA, iar informația dată nu se afla în dosarele în gestiunea PA. Ca rezultat al cercetării prealabile a informației ridicate la 04 aprilie 2024 de către Procuratura Anticorupție, s-a stabilit faptul că, mai multe persoane care au activat în sistemul judecătoresc, al procuraturii și al avocaturii ar fi putut acorda asistență lui Veaceslav Platon și persoanelor din anturajul său pentru diverse activități inclusiv de care este acuzat Veaceslav Platon. Despre aceste circumstanțe a fost notificată conducerea Procuraturii Anticorupție la 10 aprilie 2024 și după o contrapunere cu informație din surse deschise, la 30 aprilie 2024, a fost înregistrat un proces penal”, se spune în comunicatul PA.

Conform sursei citate, pornirea unui proces penal nu necesită ridicarea imunității persoanelor potențial vizate și reprezintă o fază preliminară a unei proceduri penale. „Membrii comisiilor de evaluare și șefii secretariatelor acestora beneficiază de imunitate funcțională și nu pot fi trași la răspundere pentru opinia exprimată în exercitarea mandatului și atribuțiilor. Imunitatea funcțională este limitată la faptele comise în exercitarea atribuțiilor specifice funcției al cărei corolar este imunitatea și nu este o imunitate absolută. In alte cuvinte, participarea ca membru în Comisia Pre-Vetting sau Comisia Vetting în 2024 nu acordă o imunitate pentru fapte consumate cu ani în urmă”, se mai spune în comunicat.

Procuratura Anticorupție a precizat că efectuează investigații în vederea confirmării sau infirmării bănuielii rezonabile privind comiterea unor infracțiuni. Conform Codului de procedură penală, termenul pentru soluționarea unui proces penal este 45 zile.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/procuratura-anticoruptie-a-prezentat-noi-detalii-despre-scrisoarea-din-14-mai/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19