Select your Top Menu from wp menus

În slujba lui Șor// Avocaţi “ la privat” – reprezentanţi “la stat”

Patru avocaţi dintre cei care au apărat interesele lui Ilan Șor s-au perindat, în anumite perioade, în fata instanţelor judecătoreşti, procuraturii, poliţiei în calitate de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale (APL) din Orhei.

S-a întâmplat şi atunci când Șor era primar la Orhei, dar şi după ce fostul edil, condamnat la 7,5 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare, a ajuns deputat în Parlamentul republicii.

Serviciile de reprezentare juridică sunt prestate de avocați „din afară”, în timp ce la Primărie lucrează și câte doi specialiști cu atribuții de jurist.

Doar în două cazuri, care sunt din anul curent, se cunoaște câte ceva despre condiţiile de contractare a serviciilor de la avocaţii lui Șor.

Nu demult, Ilan Șor şi-a delegat în instanţă un apărător nou. Despre aceasta s-a aflat la sfârşitul lunii iulie,  după ce Șor, condamnat de  prima instanţă la 7,5 ani de închisoare în   dosarul  „miliardului furat”,  a părăsit ilegal ţara, iar la instanţa de apel, în numele  său, s-a prezentat avocatul Vadim Banaru.

Noul avocat este   nu doar în slujba   lui Ilan Șor. Acesta este şi reprezentant al  autorităţilor publice locale (APL) din Orhei în faţa instanţelor de judecată, procuraturii, poliţiei.  Şi nu este singurul ori primul aflat într-o atare ipostază.  În lista celor care   au apărat interesele  lui Ilan Șor, în anumite perioade fiind şi reprezentanţi ai APL din Orhei, figurează: 1.Denis Ulanov, 2. Serghei Labliuc;  3. Maxim Sidorenco; 4. Vadim Banaru.

Despre unele condiţii de contractare a serviciilor  de la sus numiţii se  cunoaşte   doar  în ultimele două cazuri, din perioada anului curent. Asta, datorită faptului că, de curând,    pentru prima dată în cei peste trei ani de   când avea obligaţia să o facă, Primăria Orhei a publicat un raport privind executarea contractelor de achiziţii. Acesta însă se referă doar   la  primul semestru al anului 2019. Iar la solicitările de a oferi  listele şi cele mai sumare informaţii despre contractele de mică valoare  (CMV) şi cele   încheiate cu persoane fizice,  în perioada anilor 2015-2019, Primăria  a răspuns cu refuz.

Cristina Cojocari

Mai mult, planurile de achiziţii, care au început să fie  publicate abia în anul trecut, denotă  că  serviciile de reprezentare sunt contractate  fără a fi planificate. Sau  –   mai întâi se contractează, iar apoi se planifică. Astfel, contractele din anul curent, care se execută  deja de câteva luni, au fost făcute publice abia în luna august, când planul de achiziţii a fost modificat

Notabil e şi faptul că,  în timp ce la Primărie s-au înrădăcinat   serviciile   de reprezentare juridică, în cadrul instituţiei activează, cel puţin, un specialist cu atribuţii de jurist. În şirul celor care anterior au semnat documente  în calitate de jurist s-a aflat  şi Cristina Cojocari, avansată în luna aprilie curent în funcia de viceprimar. În declaraţiile de avere şi interese personale, depuse la ANI, Cojocari a indicat suma totală de 127 200 de   lei  obținută la Primărie ca salariu în ultimii doi ani   – în medie, câte 5 300 de  lei pe lună.

4. Vadim Banaru

La începutul lunii mai  2019, Primăria Orhei  şi  Cabinetul avocatului Vadim Banaru  au semnat  doua contracte – unul de  reprezentare  a  Consiliului municipal Orhei (CMO),  iar altul – a Primăriei  în fața organelor de poliție,    procuraturii şi  instanțelor judecătorești. Cele două contracte au o valoare egală –  fiecare costă 21 250 lei, iar în total – 42 500 lei.

La sfârşitul lunii iulie 2019,   Vadim Banaru s-a înfăţişat în calitate de avocat al lui Ilan Sor în faţa Curţii de Apel Cahul. Acolo, unde aproape de un an se află pe rol dosarul legat de “furtul miliardului”,  în baza căruia clientul său  a fost condamnat  de prima instanţă  la puşcărie,  pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Întrebat dacă din cauza celor două ipostaze ale sale nu s-a creat un  conflict de interese, Vadim Banaru a răspuns negativ.

Banaru: “Nu poate fi niciun conflict de interese. Primăria şi Consiliul municipal sunt entităţi aparte. Eu nu doar pe domnul Ilan Șor îl apăr, am şi alţi clienţi […]. Reporter: “Dar numele lui e foarte  strâns legat de Primăria Orhei…”. Banaru: Vă explic:  Domnul Ilan Șor deja nu mai activează la Primărie. Doi:  dansul este învinuit într-o cauză penală care nu este finalizată, iar careva conflicte de interese nu sunt…”

Vadim Banaru

Desemnarea lui Vadim Banaru în calitate de reprezentant al APL Orhei a  avut loc în luna aprilie curent, la   şedinţa CM Orhei, membrii căruia sunt covârşitor afiliaţi  lui Ilan Șor.  Tot atunci, proaspăt aleşii deputaţi Ilan Șor şi Reghina Apostolova – o altă figurantă în raportul Kroll  privind “furtul miliardului”,   au anunţat că pleacă în Parlament şi  demisionează din funcţiile de primar şi, respectiv,  viceprimar de Orhei.

Până spre mijlocul  lunii iunie curent, când şi-a sincronizat dispariţia din spaţiul public   cu plecarea PDM de la putere,  Ilan Șor afirma, inclusiv de pe pagina web oficială a municipalităţii că, deşi e deja deputat, va putea fi găsit  mai des în biroul său de lucru de la Orhei. Promisiune deloc greu de îndeplinit, dacă de amintim că,   de mai bine de un an, mai multe  încăperi din sediul Primăriei Orhei sunt ocupate de    Partidul “Șor”  al deputatului, ex-primarului şi afaceristului Ilan Șor.

3. Maxim Sidorenco

Până la  Vadim Banaru,  autorităţile municipale au fost reprezentate în faţa instanţelor  de judecată, executorilor judecătoreşti, organelor procuraturii şi de urmărire penală de către  avocatul Maxim Sidorenco. Potrivit decizei   privind desemnarea acestuia, aprobată în august  trecut, Primăria trebuia să negocieze  cu Sidorenco contractele de asistenţă juridică, pentru sume cuprinse între 2 000 de  lei şi 5 000 de  lei pe lună.

Câţi bani au   iesit,   de fapt,  din bugetul local pentru contractele  cu  Sidorenco nu se cunoaşte. Potrivit Planului de achiziţii  pentru anul 2018, o atare achiziţie nici nu a fost   planificată,  rapoarte  de executare a contractelor  pentru perioada respectivă nu s-au  publicat,  iar Primăria a refuzat să ofere nformatii despre contractele de acest tip,  invocând  fie secretele  comerciale, fie datele cu caracter  personal, în cazul persoanelor  fizice.  

Doar despre preţul  serviciilor  contractate în anul curent de la  Maxim Sidorenco   se poate afla din recentul şi singurul raport de executare a contratelor de achiziţie,  făcut public de Primărie. Acesta arată ca  în 2019, cu “Cabinetul avocatului Maxim Sidorenco” au fost încheiate două contracte de reprezentare a Primăriei şi a CM Orhei, de câte 30 000 lei fiecare. Contractele în sumă totală de 60 000 lei datează din luna  februarie 2019 şi le preced  cu două luni pe cele încheiate cu  Vadim Banaru. 

Maxim Sidorenco, in dreapta

Maxim Sidorenco a anunţat  că demisionează “din motive personale şi profesionale”  la şedinţa   CMO de la inceput de aprilie 2019, când şi-au dat demisia  Ilan Șor şi Reghina Apostolova. Tot atunci, avocatul-demisionar l-a propus în locul său  pe Vadim Banaru. 

Şi Maxim Sidorenco a fost mandatat  de către  Ilan Sor  să-i apere interesele într-un litigiu  mai vechi cu fiscul, din anul  2016.  În acelaşi an, Sidorenco a apărut  în faţa  instanţei  într-un alt dosar – al fostului șef al Băncii de Economii (BEM),  Grigore Gacikevici. Avocatul  avea atunci  calitatea  de reprezentant al părţii vătămate – BEM care,   după  Gacichevici, a fost condusă  de Ilan Șor, fiind delapidată în cadrul faimoasei devalizări bancare cunoscută ca “furt al miliardului”.

2. Serghei Labliuc

Până la  Maxim Sidorenco a fost Serghei Labliuc. În septembrie 2015,  Consiliul orăşenesc i-a  încredinţat  lui  Serghei Labliuc  reprezentarea în instanţele judecătoreşti, iar după un an, în septembrie 2016, împuternicirile acestuia au mai fost sporite. În octombrie acelaşi an,  Labliuc a fost angajat ca specialist-jurist la Primăria Orhei, unde a lucrat  până spre mijlocul anului trecut, 2018. În acea perioadă, la Primărie mai activa un specialist-jurist, iar în anul 2018 – încă doi, în afară de Labliuc.

În anul 2017,  unii consilieri orheieni  au denunţat faptul că nici ei, ca membri ai CMO,   nu ştiu în ce litigii sunt implicaţi, deoarece, contrar promisiunilor, informaţia în cauză  nu le era prezentată. Lista dosarelor  nu a fost oferită de municipalitate nici după ce jurnaliştii din presa locală au solicitat aceste date  prin cerere de informaţii de interes public. 

În luna mai 2018, îndată ce vicepreşedinta Partidului “Șor”, Marina Tauber, a câştigat alegerile de  la  Jora de Mijloc, Serghei Labliuc şi-a schimbat locul de muncă   în  comuna de pe malul Nistrului.  La început, avocatul a fost viceprimar, iar de când Tauber a ajuns   deputat  şi a plecat de la Primărie, acestua i-a revenit, sub rezerva interimatului, fotoliul de primar.  

Ca viceprimar, Serghei Labliuc şi-a declarat   averea şi interesele  la ANI şi,  la distanţa de opt luni, a depus două declaraţii. Acestea sunt pentru aceeaşi perioadă – anii  2017-2018, dar  conţin date diferite despre  salariul de la Primăria Orhei. În declaraţia din   iulie 2018, Labliuc a indicat suma de 34 000 de lei, iar  în cea din martie 2019,   – aproape 28 000 lei sau cu 6 000 de lei mai puţin.  Ceea ce ar însemna, în medie, cel mult 1 416 de lei pe lună. În afară de acest salariu, Labliuc a mai declarat pentru cei doi ani în jur de 48 000 de lei din alte surse, inclusiv două indemnizaţii pentru copil: de la CTAS 12 900 lei, pentru îngrijire, şi de la locul de muncă 10 800 de lei, pentru creştere.

Fiind contactat pentru precizări despre veniturile şi averea declarate, Serghei Labliuc a solicitat ca întrebările să-i fie adresate în scris. În mesajele  de răspuns acesta a admis că diferențele dintre sume sunt doar niște greșeli tehnice. Însă nu a indicat  suma corectă şi nici nu a răspuns dacă primea salariu ca jurist, ca reprezentant APL ori pentru ambele calități  La  fel, Labliuc nu a concretizat prin ce contracte translative de posesie şi de folosinţă a devenit,  în anul 2017,  titular  al unui  apartament cu suprafaţa de 77 m.p. la   Chişinău, în valoare de peste   390 000 de lei,  şi al unui automobil Mitsubishi Lancer, în valoare de 10 000 de lei.

Serghei Labliuc, foto Orhei TV

[…] un vechi Mitsubishi din 2005 și o locuință modestă pentru o familie de 4 persoane, capul căreia, de 39 de ani, a muncit toată viața și mai are pe cineva drag alături, reprezintă ceva extrem de inexplicabil?”, a declarat Labliuc.

În raspunsului său, viceprimarul s-a mai arătat îngrijorat de  interesul faţă de “modesta” sa persoană, care a devenit  “incomodă multora”. Chiar dacă a fost anunţat că informaţiile sunt necesare pentru un material de interes public, acesta a insistat că este vizată viaţa lui personală şi familială şi a punctat că „nu va satisface curiozitatea” reporterului.

Până a ajunge  la Primăria Jora de Mijloc, iar mai devreme –  la Primăria Orhei,  Serghei Labliuc a participat la alegerile  locale din 2015, reprezentând MSPR “Ravnopravie” la Consiliul electoral orăşenesc Orhei.  Aceasta a fost formaţiunea politică  din partea căreia  Ilan Șor a candidat şi a obţinut fotoliul de primar, redenumind-o ulterior după numele propriu.

1.Denis Ulanov

Denis Ulanov  este cap de listă a avocaţilor  lui IIan Șor  care,   după  alegerile locale  de acum patru ani, s-au  perindat la APL Orhei.

Pe 7 iulie 2015, la  doar o săptămână de la investirea   lui Ilan Șor în funcţia  de primar, Denis Ulanov a fost desemnat ca reprezentant al Consiliului orăşenesc Orhei în instanţele  de judecată. Din  start, acestuia  i-au fost acordate împuterniciri largi, pentru  un mandat lung – de trei ani.   Ulanov  a isprăvit însă  doar două luni din acest termen, fiind înlocuit  de  sus numitul Serghei Labliuc. În scurt timp,   avocatul  a fost inclus în componenţa Consiliului de Administraţie  al companiei Klassika Asigurări, care face parte din holdingul  financiar al lui  Șor.

Denis Ulanov, foto IPN

Până de curând, Denis Ulanov a fost avocat al lui Ilan Șor în dosarul penal privind  frauda bancară,  prin care clientul său, în iunie 2017, a fost condamnat de Judecătoria Centru din Chişinău, la 7,5 ani de închisoare. Într-un material moldstreet.com s-a făcut aluzie la existenţa unui  conflict de interese,  în situaţia în care  Ulanov, care recupera  creditele Băncii  de Economii, devalizată sub conducerea lui Șor, a devenit  avocat al acestuia din urmă. În replică, Ulanov a remis presei un comunicat în care nega orice conflict de interese şi susţinea că sunt  doar interese de a recupera creditele neperformante : “…interesele lui Ilan Șor absolut coincid cu interesele băncii în ceea ce privește recuperarea…”.

Ulterior, Denis Ulanov a ajuns printre fruntaşii  Partidului Șor, obţinând calitatea de   membru al Consiliului politic naţional  și  al Biroului permanent central al partidului. În prezent,  acesta este deputat în  Parlamentul R.Moldova, fracţiunea Partidului Șor

Autor: Tatiana Djamanov


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/in-slujba-lui-sor-avocati-la-privat-reprezentanti-la-stat%ef%bb%bf/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19