Select your Top Menu from wp menus

Detalii în dosarul ex-premierului

Procurorii anticorupţie au făcut publice astăzi, 19 octombrie, mai multe detalii în dosarul în care ex-premierul liberal-democrat Vlad Filat este acuzat de corupţie pasivă şi trafic de influenţă. Oamenii legii au anunţat că, în cadrul percheziţiilor la domiciliul ex-premierului, au fost depistate acte secrete de la mai multe instituţii de stat şi acte care confirmă filarea mai multor persoane, printre care şi politicieni. Procurorii au refuzat să spună despre ce instituţii este vorba şi să dea careva nume, transmite IPN.

Procurorul anticorupţie Adriana Beţişor a declarat, la o conferinţă de presă, că la baza urmării penale în care Vlad Filat este învinuit a stat autodenunţul făcut de către omul de afaceri şi primarul de Orhei Ilan Şor, iar după un şir de acţiuni au fost acumulate mai multe probe care confirmă circumstanţele şi faptele descrise în autodenunţ. Printre probe se numără un şir de acte depistate la domiciliul învinuitului, care confirmă lucruri ce se conţin în depoziţiile date de Şor, şi care confirmă legătura cu mai multe companii implicate în fraudele bancare. De asemenea, la Filat acasă au fost găsite acte care conţineau sintagma „persoanele cheie” şi aici se regăsesc nume care ar avea tangenţă cu fraudele investigate.

Adriana Beţişor a menţionat că, potrivit legislaţiei, persoanele care denunţă acte de corupţie sunt absolvite de răspundere penală. Procurorul a explicat că absolvirea de răspundere pentru Ilan Şor este valabilă doar în acest dosar, nu şi în restul în care acesta are statut de bănuit. Şor a fost chemat astăzi pentru audieri suplimentare pe marginea acestui dosar. Tot astăzi, au fost audiaţi şi şeful de la vamă, Tudor Baliţchi, dar şi ex-premierul Iurie Leancă. Audiaţi au fost şi alţi demnitari de stat, însă numele lor nu poate fi făcut public pentru a nu periclita mersul anchetei.

Cât ţine procedura de reţinere, care potrivit avocaţilor lui Filat s-a efectuat cu încălcări, procurorul Vitalie Galeru a declarat că el personal, după ce a primit hotărârea cu privire la retragerea imunităţii, i-a prezentat-o politicianului în biroul fracţiunii PLDM, iar apoi acesta a fost reţinut. Totodată, acesta a negat informaţiile vehiculate precum că deplasarea ex-premierului a fost restricţionată până la emiterea deciziei de retragere a imunităţii parlamentare.

Parlamentul a decis pe15 octombrie, cu votul a 79 de deputaţi, retragerea imunităţii parlamentare a lui Vlad Filat, la solicitarea procurorului general. Imediat după şedinţa Parlamentului, Vlad Filat a fost arestat pentru 72 de ore, iar duminică, 18 octombrie, instanţa i-a prelungit mandatul de arest cu 30 de zile.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/detalii-in-dosarul-ex-premierului/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19