Timp de 12 ani am gândit şi am lansat mai multe slogane care ne reprezintă. Cum ar fi “Radio Orhei – diapazonul ştirilor şi informaţiilor locale”, “Radio Orhei – prietenul care te ajută să te informezi” și altele. Toate sunt bune, dar acum îmi pare că cel mai potrivit momentului este: “101.6 – Radio de acasă, Radio Orhei”. De ce? Veţi găsi unele explicaţii în acest manifest pe care îl scriu nu doar ca om de radio, jurnalist şi fondator al Radio Orhei, ci şi ca cetăţeană a oraşului în care au trăit şi strabuneii mei. Mai multe explicaţii vor transpare din factologia unei declaraţii, care este preconizată pentru zilele următoare. Asta, pentru că situaţia fără precedent, creată la Orhei din cauza apariţiei încă unui post de radio cu o denumire identică celei sub care noi suntem deja demult cunoscuţi publicului local, nu e deloc întâmplătoare.
Acum, însă, mă văd obligată să lămuresc cât de puţin ce se întâmplă, deoarece deruta este prea mare, din cauza prea multor necunoscute. Sunt confuze chiar şi persoanele cu experienţă în descâlcitul iţelor care, la noi , se ţes mai mult în subteran, decât la suprafaţă. Unii se uită neîncrezător şi întrebător, iar alţii întreabă direct pentru cine lucrăm, unde suntem noi şi unde – nu. Şi, credeţi-mă, explicaţiile nu sunt simple, pentru că senzaţia mistificării, implicării într-o piesă din teatrul absurdului este puternică.
Această senzaţie a mai şi sporit după ce, de la sfârşitul lunii mai, s-a făcut observat un efort uriaş de promovare a noului post de radio. Încă înainte de lansarea acestuia, la fel ca în campania prezidenţială a Innei Popenco, în locurile aglomerate şi deasupra străzii centrale a Orheiului au apărut imense cuburi şi pânze publicitare. Lansarea a fost sincronizată cu deschiderea faimosului OrheiLand, iar într-un alt loc public – parcul Ivanos, s-a făcut transmisunea emisiei radiofonice. Au urmat, tot la OrheiLand, un concert promoţional grandios, cu premii valoroase, iar la I.M.Hotelul “Codru” – afişarea bannerelor publicitare ale postului de radio, căruia “naşii de botez” i-au dat numele nostru. Pentru a desăvârşi substituirea şi mistificarea, noului radiodifuzor i-a fost oferit spaţiu în sediul hotelului. Exact acolo, unde ani la rând s-a aflat redacţia Radio Orhei şi de unde am fost impuşi să plecăm după ce această intreprinderie municipală ne-a refuzat locaţiunea.
Zadarnic e să vorbesc aici despre etica afacerilor, despre reguli de joc, despre un elementar bun simţ. Cei care stau în spatele afacerii “radio” la Orhei sunt străini acestor principii şi balansează cu uşurinţa nu doar la limita, dar şi după limita moralului şi chiar a legalului. Regretabil este însă că autoritatea care are menirea de a reglementa domeniul audiovizual din R.Moldova a acceptat să elibereze licenţa de emisie unui radiodifuzor care, dintr-o infinitate de denumiri, şi-a dorit una singură – cea pe care postul nostru de radio o are de mai bine de 12 ani. Dar va fi deja de competența instanţei de judecată să aprecieze Decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care a legitimat utilizarea denumirii Radio Orhei de către încă un radiodifuzor. Ce ar mai fi trebuit, cel puțin, să mire în acest caz, este faptul că fondator al radioului, căruia a ținut morțiș să-i dea numele loclității –Orhei, este o firmă recent înregistrată la Chişinău.
Ce vom face noi mai departe? Vom continua să lucrăm. Chiar dacă publicul este derutat şi confuzionat, chiar dacă forţele sunt strigător de inegale, iar concurenţa de departe nu este loială.
Or, tocmai asta s-a vrut – să fim reduşi la tăcere. Iar dacă alte constrângeri şi metode neortodoxe nu au funcţionat, s-a mai inventat una – clonarea radioului. Însă , cu toată ingeniozitatea, cu toate sursele şi resursele de la îndemână, “naşii de botez” s-ar putea trezi cu o surpriză neplăcută. Pentru că nu mor caii, când vor … hienele.
Aşadar, continuăm să fim pe aceeaşi frecvenţă de acasă – 101.6 FM, iar unele știri și alte materiale le găsiți și pe RadioOrhei.Info. Continuăm să aducem noutăţile şi să informăm, între primele, despre ce şi cum face puterea, mai ales cea locală. Continuăm să realizăm materiale de analiză şi investigaţie, în ciuda faptului că pentru obţinerea de la autoritățile municipale a unor informaţii de interes public deja nu o dată am apelat la instanţa de judecată.
Continuăm lucrul, iar asta înseamnă că şi mai departe vom fi incomozi celor care nu pot admite că în afară de jurnalişti de buzunar există şi jurnalişti care încearcă să îşi facă meseria corect şi onest. Fără a intra în cârdășeală, fără a face sluj în faţa banului şi puterii, fără a vorbi ori a muţi la comandă.
Fapt, pentru care și semnez, Tatiana Djamanov.