Select your Top Menu from wp menus

Sturza: „Energia – cu 30% mai SCUMPA decat ar trebui!” Cine sunt beneficiarii

Omul de afaceri Ion Sturza a postat un mesaj pe Facebook prin care denunta scumpirea energiei electrice. Potrivit lui, scumpirea nu este justificata deoarece Moldova deja cumpara energia cu 30% mai scump decat alte tari din regiune. Motivul: o platforma obscura careia tara noastra ii plateste preturi umflate. Beneficiari ar fi persoane din administratia de la Tiraspol si Chisinau ar urma sa incaseze un miliard de dolari, impreuna cu Gazpromul, de pe urma emisiei de obligatii garantate de stat si cresterea tarifelor in urmatorii ani.

Mesajul postat de ex-premierul Moldovei, Ion Sturza:

„Despre energie fara de patimi…

Adevar. Moldova depinde suta la suta de importul de resurse energetice. Moldova nu este capabila (sau nu vrea) sa-si plateasca acest consum. Pretul final pentru consumatori depinde in proportie de 70-80 % de pretul de achizitie si de cursul de schimb al leului. Datoria totala catre Gazprom pe malul drept al Nistrului este de 800 milioane USD, catre centrala de la Cuciurgan & Co e de 100 de milioane USD.

Pretul la import al gazului, 210,21 USD pentru o mie de metri cubi, corespunde pietei actuale; cel al electricitatii, 6,8 centi per kilowatt, e in medie cu 30 % mai mare decât cel de pe piata regionala. De la cine cumpara Moldova energia electrica? De la o „prokladka” obscura, Energocapital. Beneficiarii finali ai acestei tranzactii sunt persoane din administratia de la Tiraspol si Chisinau. Cum se formeaza pretul de 6,8 centi per kilowatt?

Energocapital „proceseaza” in regim de lohn gazul rusesc si achita centralei Cuciurgan 1,5 centi per kilowatt. Costul gazului ar fi maxim 3 centi per kilowatt. Profitul total al „baietilor destepti” din energetica moldoveneasca este de 2,3 centi per kilowatt. Anual se importa 3 miliarde de kWt. Deci, din 69 milioane USD, impartiti la trei (in ecuatie mai sunt si rusii), moldovenii cu „rubilnikul” pun anual in buzunar cam 20 -23 milioane USD.

Concluzie: tariful pentru consumatorul final nu ar trebui majorat daca nu ar exista „prokladka”!

Argumentul principal pentru majorare, cresterea dolarului cu 35 %, este combatut de costul taxei puse de „baietii destepti”, tot 35%!

Acum cel mai interesant! Evident ca pentru „baietii destepti” este politic foarte riscant sa mareasca tariful cu tot cu taxa lor. Solutia? Una „geniala”! Se doreste emiterea bondurilor (obligatii) garantate de stat si cresterea tarifelor in mod automat in urmatorii 10-15 ani! Suma câstigata, in rezultatl emisiei, de aproximativ 1 miliard de USD, ar merge la plata datoriei catre Gazprom si „baietii destepti”. Aceasta suma ar trece indirect la datoria de stat.

Daca mai adaugam datoria curenta externa, de 1,3 miliarde USD, interna, de 0,35 miliarde USD, garantiile de stat cu furtul din banci de 1 miliard USD (la cursul din noiembrie 2014), obligatiile statului ar ajunge la 3,65 miliarde USD! Adica 66% din PIB. In crestere de 4 ori (!) fata de 2009…

Iar datoria totala a Moldovei (cu sectorul privat) ar atinge aproximativ 9 miliarde USD. Sau 162% din PIB! Aceasta e „perfecta” noastra guvernare din 2009.

Sustenabil? Nu. Faliti complet, dragi moldoveni, mai rau ca in Grecia!

Trebuie mentionat ca sectorul energetic este sub patronajul politic al PDM. Acest „merit” a fost câstigat in mare batalie cu PLDM. Mai multe putem afla de la deputatul coordonator Vladimir Andronachi.

Bun business din politica, nu?

P.S. Datele sunt aproximative, dar, la fel ca la sondaje, importate sunt tendintele. Tendinte de furt astronomic!”

sursa: inprofunzime.md


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/sturza-energia-cu-30-mai-scumpa-decat-ar-trebui-cine-sunt-beneficiarii/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19