Select your Top Menu from wp menus

O femeie din Pohorniceni a fost tratată complet după accident vascular cerebral, la Spitalul din Orhei

Spitalul Raional Orhei anunță într-un comunicat despre un caz excepțional de reabilitare totală după accident vascular cerebral (AVC) într-un timp foarte scurt realizat  datorită trombolizei.
Potrivit purtătoarei de cuvânt al SR Orhei, Cristina Onilă, pacienta în vârstă de 54 de ani din satul Pohorniceni deplasându-se spre serviciu a avut AVC (atac vascular cerebral). Imediat, persoanele care se aflau în preajmă au apelat la urgență, după care doamna a fost transportată la Spitalul raional din Orhei. În urma examinării și efectuării tomografiei cerebrale, pacienta a fost internată în secția de Terapie Intensivă.

Coform datelor clinice și imagistice, pacienta se includea în criteriul de tratament trombolitic. Inițial, dânsa prezenta deficit motor sever ischemic.

,,În astfel de cazuri, este important ca persoanele să fie internate în primele 3-4 ore de la debut. Acest timp mai poate fi numit – timpul de aur, deoarece permite aplicarea tratamentului precum este tromboliza.
Datorită faptului că pacienta a fost adusă imediat după debut, a fost posibilă reabilitarea totală a pacientei într-un timp foarte scurt.
Extrem de important este timpul de la producerea AVC-ului, când este posibil aplicarea tratamntului specific.’’, relatează Ghenadie Țurcan, medic neurolog, șef secție Terapie din cadrul Spitalului raional Orhei.

,,Nici nu-mi vine să cred că sunt bine, deoarece la mine nu este prima criză. Am avut în anul 2014 o criză, apoi în luna septembrie a anului 2020. Și, iată acum am avut atacul cerebral vascular. Pare a fi o minune, doar în câteva ore eu am putut fi reabilitată.
La moment mă simt bine, mănânc de sine stătător și mă pot deplasa fără probleme. Medicul mi-a comunicat că mâine voi putea pleca acasă.
Din suflet le mulțumesc tuturor medicilor și asistenților medicali care au avut grijă de mine. Deja a treia oară mi-au salvat viața.
Îi sunt nespus de recunoscătoare domnului doctor Țurcan Ghenadie. Dânsul în toate trei cazuri mi-a acordat tratamentul necesar, în urma căruia eu m-am reabilitat. ’’, comunică pacienta.

Spitalul raional Orhei dispune de o echipă de medici care sunt antrenați în tratamentul trombolitic, precum medicii reanimatologi, neurologi și medicii de la Unitatea Primire Urgențe.

,,Noi, medicii, atragem atenția populației asupra faptului că este esențial, la apariția primelor simptome neurologice, să solicite imediat o ambulanță și să se prezinte într-un serviciu de urgență. De asemenea, este foarte important ca pacienții să dispună de informație ce ține de ora când au apărut primele simptome neurologice. Zilnic, numeroase șanse de recuperare se pierd pentru că pacienții nu ajung la spital în intervalul util, în primele 4 – 5 ore de la apariția bruscă a simptomelor neurologice. ’’, menționează Ruslan Goncerenco, medic reanimatolog, șef secție Reanimare.

Conform datelor statistice din cadrul Spitalului raional Orhei, pe parcursul anului 2020, în spitalul nostru s-au tratat 350 de pacienți cu AVC (ictus), dintre care 233 de cazuri au fost ischemice. La fel, în anul 2020 de AVC au decedat – 67 de persoane.



Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă ce constă în injectarea unei substanțe trombolitice, care se administrează intravenos și dizolvă cheagul de sânge care blocheaza circulația.