Select your Top Menu from wp menus

Bătălia juridică pe mormântul fostului ziar al Consiliului Raional Orhei poate scoate bani din buget chiar și după dispariția publicației

Photo Credit To media-azi

De mai mult timp, fostul ziar al Consiliului Raional Orhei, ”Plaiul Orheian” face obiectul unor ședințe de judecată de intentare a procesului de insolvabilitate. Fiind finanțat în trecut cu sume generoase de Consiliul Raional (CR) Orhei și cu postul de redactor-șef râvnit de diferite grupări politice din CR, această publicație oficioasă a trecut prin procesul deetatizării presei din R. Moldova și public și-a încetat existența la începutul anului 2014. Juridic însă această entitate cu statut de întreprindere municipală, continuă să existe și după 7 ani, iar doi foști conducători ai publicației – Rodica Chicuș și Vasile Roman, au ajuns să figureze în acte judecătorești.

Zilele trecute, Judecătoria Orhei ( sediul Telenești), unde de aproape 2 ani se judecă procesul de insolvabilitate al ”Plaiului Orheian”, a pronunțat două încheieri care scot la iveală modul defectuos de lichidare a publicației și pun la bătaie bugetul raional.
În prima Încheiere, licidatoarea desemnată, Diana Palii, a solicitat pentru activitatea sa achitarea unei sume de peste 23 de mii de lei drept remunerare și alte cheltuieli.

Potrivit primei încheieri, conform deciziei nr.5/5.2 din 17 decembrie 2013, CR Orhei a decis dizolvarea Întreprinderii Municipale „Publicația Periodică Plaiul Orheian”, crearea comisiei de lichidare și întreprinderea altor acțiuni necesare în vederea implementării deciziei respective privind devalizarea întreprinderii. Ulterior însă nu a întreprins acțiuni în vederea executării propriei decizii, iar procedura de insolvabilitate prin faliment simplificat și dizolvarea a fost intentată de cătreinstanța de insolvabilitate la cererea introductivă a creditorului Laşcu Vladislav, fost angajat al publicației.

 Lichidatorul desemnat consideră că fondatorul nu a executat obligațiunile care i se cuvin conform art.14 din Legea nr.246 din 22.11.2017 şi n-a depus la instanța de judecată cererea privind dizolvarea forțată. Administratorul statutar începând cu 01.01.2014 nu a executat niciuna din atribuțiile care i se cuvin, întru funcționarea eficientă a întreprinderii, ceea ce în speță însemna nu doar dizolvare şi cât mai rapidă, pentru a nu acumula datorii și mai mari față de creditori.

Potrivit lichidatorului, atât CR, cât şi administratorul care figurează în registrele oficiale au manifestat culpă la gestionarea întreprinderii debitoare cu survenirea temeiurilor de răspundere indicate la art.248 alin.(1) lit.h) şi i) din Legea insolvabilitățiiși în acest temei urmeazăsă achite în mod solidar remunerația administratorului provizoriu şi cheltuielile procedurii de executare. Instanța a acceptat partial argumentele reprezentantului lichidatorului și a dispus incasarea din partea CR Orhei a sumei de 15,8 mii de lei.

Prin cea de-a doua Încheiere instanța a respins cererea lichidatorului Diana Palii, de a amenda administratorul Rodica Chicuș care nu a prezentat mai multe acte solicitate, necesare în procesul de lichidare. Această cerere a fost întemeiată pe faptul că în registrele oficiale Rodica Chicuș figurează în calitate de administratoare a ÎM ”Plaiul Orheian”. De partea cealaltă, avocata Rodicăi Chicuș a prezentat probe din care rezultă că aceasta a fost numită la conducerea ziarului la începutul anului 2013, iar în iulie 2013 aceasta a fost trecută în funcția de șef de secție, iar șef al publicației a devenit Vasile Roman. Totuși, numele ultimului, nu figurează în baza de date oficială a persoanelor juridice.
Aceeași bază de date arată că publicația fondată de Consiliul Raional Orhei are până în prezent datorii la Bugetul Asigurărilor Sociale de peste 128 mii lei.
De menționat în context că Vasile Roman, care era consilier raional din partea PL, a condus ”Plaiul Orheian” concomitent cu administrarea propriei publicații ”Opinia Liberă”. Rodica Chicuș, care a condus ziarul o perioadă de până la alegerile locale din 2007, a ajuns după 2014 la cârma  altei publicații cu denumirea ”Plaiul Orheian”, fondată de o asociație obștească din Orhei și apropiată PLDM. După declinul acestei formațiuni, publicația respectivă și-a încetat existența în format print. 

O nouă ședință în procesul lichidării ”Plaiului Orheian” ce are ca obiect tragerea la răspunderea subsidiară a membrilor organelor de conducere a debitorului, este programată pentru sfârșitul lunii martie.