Select your Top Menu from wp menus

Arcadie Barbăroşie: Partidele sunt organizaţii de business în care se investeşte, iar apoi se câştigă bani

Partidele politice sunt de fapt organizaţii de business, dar nu organizaţii politice – cineva investeşte în ele, iar apoi câştigă bani din aceasta şi marea problemă se trage anume din partide, cele care exercită control asupra instituţiilor şi al deciziilor. Opinia aparţine directorului Institutul de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, şi a fost exprimată în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Resetarea sistemului anti-corupţie: necesităţi şi realităţi. Declaraţia OSC „Mimarea reformării sistemului justiţiei şi anticorupţie din Moldova”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Directorul IPP a menţionat că resetarea şi curăţarea trebuie să se facă mai întâi pe interiorul partidelor de acele nuclee sănătoase, dacă mai există, şi apoi să se ajungă şi la celelalte instituţii. În opinia sa, reformele trebuie să fie făcute în lanţ, pentru că nu poţi face schimbări doar într-o instituţie, de exemplu, la Centrul Naţional Anticorupţie, care ar deveni unul super profesionist şi cu oameni integri, dar într-un final dosarele de la CNA vor ajunge în instanţă de judecată, unde mai există oameni compromişi care iau decizii fiind ghidaţi de interese înguste şi atunci lucrurile nu evoluează. Potrivit lui, acest cerc vicios trebuie rupt şi în acest sens e nevoie de promovat o schimbare şi în justiţie unde, deocamdată, aceasta nu se resimte.

Arcadie Barbăroşie a declarat că, practic, toate sondajele denotă lipsa totală de încredere a cetăţenilor în actuala clasă politică, pentru lipsa de voinţă politică spre schimbare, pentru mimarea reformelor şi a luptei împotriva corupţiei, în schimb, există lupta pentru controlul asupra instituţiilor şi al puterii. În acest sens, societatea civilă încearcă să arate clasei politice că există o monitorizare permanentă, dar şi o înţelegere a tuturor dedesubturilor. În opinia sa, în spatele dedesubturilor se ascunde lipsa de voinţă politică, sau, dimpotrivă, voinţa politică de a submina legea şi populaţia înţelege aceste lucruri.

Directorul IPP a menţionat că e timpul şi societatea trebuie să se trezească, să reacţioneze şi să împingă politicienii într-o direcţie corectă. De exemplu, ca urmare a protestelor, organizate cu o mare întârziere, a fost creat un nou partid, care poate fi o alternativă pentru cetăţenii care îşi doresc schimbări şi aşteaptă forţe politice noi. Acest fapt, în opinia sa, trebuie să-i încurajeze şi pe alţii, în mod special tinerii, să se unească şi să creeze forţe politice noi, pe care cetăţenii le aşteaptă atât de mult. Potrivit lui,trecerea prin purgatoriul alegerilor anticipate este o soluţie şi nu trebuie să ne temem de acest exerciţiu.

Dezbaterilor publice cu tema „Resetarea sistemului anti-corupţie: necesităţi şi realităţi. Declaraţia OSC „Mimarea reformării sistemului justiţiei şi anticorupţie din Moldova” sunt ediţia a 47-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.