Procurorul general a iniţiat în ultimii 6 ani proceduri de regres în doar 10 cauze în care Republica Moldova a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Agentul interimar guvernamental la CEDO, Lilian Apostol, spune că de vină este legislaţia imperfectă, transmite Info-Prim Neo.
Procedura de regres a fost inclusă în legislaţia Republicii Moldova încă în 2006. Deocamdată însă nicio persoană nu a statului cheltuielile legate de cauzele pierdute la CEDO. Legea prevede că Guvernul este cel care propune procurorului să iniţieze proceduri de regres, dar totul rămâne la discreţia procurorului. „Mecanismul este în principiu foarte simplu, doar că este necesar de ordonat anumite prevederi legislative. Să fie o apreciere unică, deoarece problemele care apar în instanţa de judecată se referă la diferenţa de termene utilizate”, a menţionat Lilian Apostol, în cadrul Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie.
Potrivit agentului la CEDO, din punctul de vedere juridic termenii sunt foarte importanţi. În cadrul reformei justiţiei se propune modificarea legislaţiei pentru a institui o anumită claritate în această chestiune.
Preşedintele Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a spus că dintre cele 10 acţiuni de regres, doar două vizează persoane care figurează în cauze de aplicare a torturii şi relelor tratamente. Chiar și în acestea, persoanele considerate vinovate de aplicarea torturii – este vorba de 4 poliţişti – nu au fost obligate să restituie statului banii, întrucât acţiunile procurorului general au fost respinse prin hotărârile irevocabile ale Curţii Supreme de Justiţie.
Până la 31 decembrie 2011, CEDO a pronunţat 227 de hotărâri în cauzele moldoveneşti, Guvernul Republicii Moldova fiind obligat să plătească în total peste 12,8 milioane de euro.
sursa: info-prim.md