Select your Top Menu from wp menus

ȘOrheiada unor blocuri de apartamente

Viza de reședință la Orhei va cântări cât aurul” – această declarație a lui Ilan Șor a fost tirajată de mai multe mass-media la sfârșitul lunii iulie 2015, la doar câteva săptămâni după ce unul dintre figuranții în dosarul furtului miliardului a câștigat alegerile locale la Orhei. Câțiva ani mai târziu, prețurile la apartamente în Orhei, într-adevăr au crescut, iar în municipiu –  diferite companii ( printre care  Exfactor Grup, Dansicons ș.a) au început să  înalțe mai multe blocuri locative. Deschizătoare de cale în acest domeniu a fost însă o firmă care are tangențe cu  persoane din anturajul lui Ilan Șor.

Povestea începe la sfârșitul anului 2015  când Consiliul Orășenesc Orhei, dominat de fracțiunea ”Pentru Orhei” compusă din consilierii ce au acces în forul local pe listele mișcării pro-ruse ”Ravnopravie”, din partea căreia a candidat și Ilan Șor,  a aprobat o decizie privind delimitarea unui  teren cu suprafața de 0,33 ha în cartierul Lupoaica al orașului Orhei, amplasat pe str. Serghei Lazo, fără număr. Terenul a fost delimitat la sfârșitul lunii, fiind stabilite și hotarele acestuia. Documentul privind stabilirea hotarelor trebuia semnat de primarul Ilan Șor, numele acestuia fiind tipărit pe act, doar că în locul lui Șor a semnat viceprimara Reghina Apostolova.

10 11 2015 13-19-2 Cu Privi… by Maxim Djamanov

Două luni mai târziu, în februarie 2016 aceeași majoritate aprobă o decizie prin care scoate la licitație două terenuri: unul de lângă iaz, cu suprafață de aproape 6 ha cu destinația pentru construcția unei baze sportive și terenul din cartierul Lupoaica cu destinația: construcția de blocuri locative cu 5 etaje, contra sumei de 8940 lei și termenul de valorificare a terenului de 3 ani.

Decizie Terenuri 02 02 2016 by Maxim Djamanov


În acea ședință, jurista de atunci Cristina Cojocari a declarat că autoritățile locale vor primi cu titlul gratuit 10% din volumul total al construcțiilor.

Anunțul privind organizarea licitației, a fost publicat în Monitorul Oficial din 18 martie 2016, data licitației fiind programată pentru dimineața zilei de 4 aprilie.

Licitația

În acea dimineață la licitație au fost prezenți și jurnaliștii Radio Orhei. În startul licitației, membrii comisiei au examinat stabilirea pasului, adică sumei în plus care urma să fie achitată față de cea propusă de primărie. Consilierul Oleg Matei a propus ca pentru terenul din sectorul Lupoaica să fie stabilit un pas de 30%. Pe de altă parte, viceprimarul de atunci Viorel Dandara s-a interesat dacă pe acel teren e destinat blocurilor sociale și a primit confirmare din partea secretarei comisiei. Arhitectul-șef de atunci al Orheiului, Alexandru Țăranu a propus, ca reieșind din faptul că acolo vor fi construite blocuri sociale, pasul să fie stabilit în mărime de 10%, adică de 894 lei.

Ulterior s-a discutat și despre taxa anuală, care urmează a fi achitată în buget, pentru locațiunea terenului pe care urma să fie ridicat complexul sportiv de lângă iaz. Aceasta putea varia conform legii între 2% și 10% din prețul terenului. Jurista de atunci a primăriei și actuala viceprimară Cristina Cojocari a propus ca această taxă să constituie 2% pentru terenul de lângă iaz, destinat complexului sportiv. Aceleași 2% au fost anunțate ca fiind taxa de locațiune pentru terenul destinat construcției blocurilor din cartierul Lupoaica.

Ulterior, înainte de începerea propriu-zisă a licitației și după ce Dumitru Perebicovschi s-a prezentat ca fiind reprezentantul companiei Adar International, Reghina Apostolova a solicitat întreruperea ședinței și a solicitat reporterilor Radio Orhei, care filmau ședința să se prezinte, iar Cristina Cojocari a solicitat și prezentarea unei legitimații, ca aceasta să fie înregistrată în procesul-verbal al ședinței.

Lotul de lângă iaz, a fost atribuit echipei Milsami, patronate de Ilan Șor și  care a fost reprezentată la licitație de Viorel Jardan, iar cel de-al doilea teren – companiei Adar International, care a fost reprezentată de Dumitru Perebicovschi. Ultimul, solicitat după licitație să ofere careva detalii despre viitoarea construcție, a refuzat să facă acest lucru.

licitatie-perebicovschi-jardan-2016

Dumitru Perebicovschi – reprezentat al Adar International

Acest nume a apărut în spațiul public în aprilie 2021, când publicația newsmaker, relata despre faptul că acesta a activat în cabinetul avocatului , Denis Ulanov. Publicația relata cum a început în baza unei procuri să conducă Ismida Alliance care figura în raportul Kroll drept o companie prin care au fost scoși bani din Banca de Economii, dar și că a fost și cumpărătorul unei cote în compania Alfa Engineering care este proprietara hotelului Național din Chișinău.

Adar International, Șor, Legerman, Tauber 

Compania care s-a avântat în construcția blocurilor din Orhei din 2015 și până în 2020 a avut un singur angajat, care face parte din personalul administrativ.
Deși construcția unor blocuri presupune și cheltuieli destul de considerabile, Adar International a intrat în anul 2016 – an în care a câștigat licitația pentru terenul destinat construcției blocurilor cu 97 mii lei în casierie și la conturi curente și alte 49 mii lei în calitate de creanțe comerciale. Pe durata anului 2016 aceasta a înregistrat venituri de 314 mii lei și cheltuieli de 202 mii lei.

Adar International are și alte tangente cu anturajul lui Ilan Șor. Aceasta a fost fondată la 21 noiembrie 2013 Adresa juridică a întreprinderii se află pe strada C.Negruzzi, 2 of.103 – în incinta Hotelului Cosmos, care era în proprietatea SRL ”Infoton Com”. Potrivit informațiilor obținute în colaborare cu RISE Moldova, la 20.11.2013 Infoton-Com emite o scrisoare de garanție prin care confirmă că acordă spațiul pe adresa mun. Chișinău, Negruzzi, 2, of. 103 companiei Adar Internațional SRL pentru oficiu și garantează încheierea contractului de arendă cu ea.
Despre Infoton Com și conexiunea cu Șor  a relatat RISE Moldova în articolul ”Grupul Shor din spălătoria rusească”, potrivit acestor informații  Infoton-Com SRL a fost creată în 2008. Printre proprietari s-au numărat și două companii controlate la Ilan Shor.
În prezent, potrivit datelor Agenției Proprietății Publice, clădirea hotelului aparține companiei ”Exfactor-Grup” SRL.

0100207.048 Cadastru Infoto… by Maxim Djamanov

Fondatorul și administratorul Adar International, este Roman Legerman, un cetățean israeleano-canadian, născut în Rusia și cu permis de ședere în Republica Moldova –  informație obținută în colaborare cu RISE Moldova. Legerman era și fondatorul companiei cu capital străin Metal Trade Group SRL, care  figurează în raportul Kroll.

kroll-1

Compania, care își avea adresa juridică pe str. Tighina 12  din Chișinău, o altă adresă care găzduia mai multe companii legate de Ilan Șor, a avut-o drept administratoare pe vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber. Firma a fost lichidată pe 27 mai 2020, după ce fondatoare și administratoare a acesteia a devenit Mariia Biriukova.


Numele companiei Metal Trade Grup SRL figurează și în sentința motivată de condamnare a lui Ilan Șor la 7 ani și 6 luni de închisoare, pronunțată în 2017. Potrivit documentului făcut public de emisiunea Cutia Neagră de TV8, martorul Olga Pavlovici declara că activează din 2013 la mai multe companii printre care și SRL Metal Trade Grup. Aceasta spunea că la indicația lui Ilan Șor a primit semnăturile digitale ale acestor companii, iar apoi i le-a transmis colegului său Alexandru Petrov.


Legăturile între familia Șor și Legerman sunt de durată. Potrivit RISE Moldova, din 2006 în istoricul companiei Ghermivali SRL era menționat și numele lui Renata Legerman, care a figurat în calitate de cofondatoare în această companie până în anul 2008.
Și pe rețelele de socializare, interpreta Jasmin – soția lui Ilan Șor, a nominalizat-o pe Renata Legerman într-un comentariu pe Instagram/Facebook

jasmin-facebook


Cele două familii au participat împreună la parada de Ziua Independenței, organizată la Orhei în 2017, zi în care la Orhei s-a aflat și europarlamentarul Alberto Cirio. 

legerman-shor-ziua-independentei-2017

Numele lui Roman și Renata Legerman apare legat și de câteva companii din Canada: Canada Ltd și Canada Incorporated , unde aceștia  figurează drept conducători.După licitație, la 22.09.2016 Consiliul Orășenesc mai aprobă o decizie, prin care schimbă adresa terenului de pe strada Stejarilor nr.5 pe strada Lazo 2B, terenul fiind amplasat la intersecția celor două străzi. Schimbarea adresei are loc în conformitate cu o decizie eliberată în luna iulie 2016 de Î.S Cadastru.

De menționat că în 2017 Adar International a mai câștigat prin licitatie dreptul de locatiune asupra a două terenuri învecinate, aflate nu de departe de locul în care este amplasat terenul obținut în anul 2016. Cele două terenuri trebuie valorificate într-un termen de 10 ani, dar până în prezent locul se află în paragină.

6401207.104 Adar Internatio… by Maxim Djamanov

6401207.055 Adar Valeriu Cu… by Maxim Djamanov

Lucrări și pauze în construcții

Afacerea cu construcția blocurilor locative a intrat în regim de stand-by până  pe 13 octombrie 2017, când consilierii orășenești au aprobat printr-o decizie, transmiterea parțială a obligațiilor contractuale ale Adar International către S.A Coloana Mecanizată Mobilă. 

13.10.2017 10 8 Cu Privire … by Maxim Djamanov

Societatea pe acțiuni, este administrată de Tatiana Lupașco, și îi avea în 2020  drept cei mai mari acționari pe familia Belev, Andrei și Svetlana, Vera Buga și familia Lupașco, Maxim, Victor și Tatiana. Prin această decizie cele două companii au fost obligate să informeze ”în scris și oficial” Primăria Orhei despre volumul obligațiilor contractuale a S.A Coloana Mecanizată Mobilă.

Potrivit datelor Agenției Servicii Publice ( Cadastru) Adar International și S.A Coloana Mecanizată Mobilă au semnat la 31.10.2017 un contract de societate civilă, care a avut și câteva acorduri în 2018.

Lucrările de construcție au început în anul 2018 și au durat propriu-zis până în anul 2020, fiind ridicate 3 blocuri, dintre care două practic gata de a fi date în exploatare.

blocuri-lupoaica


Totuși oamenii care au investit în procurarea apartamentelor au fost puși în regim de așteptare, asta deoarece potrivit unui cumpărător care a solicitat să-i fie păstrat anonimatul, cei care au ridicat clădirile pretextau că ele nu pot fi finalizate din cauza pandemiei.

Asta în condițiile în care pe 14 august 2020 Consiliul Municipal Orhei a aprobat o decizie prin care a modificat hotarele terenului oferit pentru construcții în 2016. Hotarele au fost ajustate în așa fel ca suprafața totală a terenului să rămână aceeași, dar însuși amplasarea terenului a suferit modificări.

10 19 1 Din 14-08-2020 Cu P… by Maxim Djamanov



Finalitatea în cazul unui bloc a venit abia 15.01.2021 când acesta a fost dat în exploatare printr-un act de recepție, potrivit datelor Agenției Servicii Publice. Un alt bloc, practic gata dar și cel de-al treilea bloc, la care mai este încă de lucru figurează în datele Agenției Servicii Publice ca ”bunuri viitoare”.

Companiile care s-au avântat în construcția blocurilor pot sta însă liniștite, asta deoarece la 25.03.2021 Consiliul Municipal a aprobat o decizie prin care a fost prelungit termenul contractului încheiat între Primăria Orhei și Adar International în aprilie 2016, până la data 04.04.2026, deja pentru suprafața nou-amplasată în conformitate cu decizia din august 2020. 

Întrebări fără răspuns

Pentru a obține detalii despre motivul tergiversării construcțiilor și a neclarităților legate de acest proiect am încercat să obțin mai multe informații.
Astfel am solicitat de la Primăria Orhei copia materialelor din dosarul administrativ a deciziei din 25.03.2021 și copia Acordului la Contractul din 2016, care trebuia să fie semnat de reprezentantul Primăriei Orhei și Roman Legerman. Nu am primit nici un răspuns, motiv pentru care am depus o plângere la Inspectoratul de Poliție Orhei. Abia după aceasta Primăria Orhei a oferit un răspuns prin care a refuzat să ofere documentele solicitate. În paralel ofițerul Inspectoratului de Poliție Orhei care examina plângerea a oferit un răspuns potrivit căruia nu au fost constatate abateri de la lege, iar lipsa răspunsului inițial se datorează faptului că persoana responsabilă din cadrul Primăriei Orhei, l-a expediat pe o altă adresă.

Cerere Informatii Primarie Plangere Politie Raspuns Politie Primarie by Maxim Djamanov on Scribd

Primăria Orhei a refuzat să răspundă și la o altă întrebare, adresată de data această prin intermediul portalului vreauinfo.md. Or, terenul scos la licitație în 2016 era plantat cu copaci și  avea o bonitate de 65 de grade, iar potrivit Codului Cadastral și Regulamentul cu privire la modul de atribuire, modificare a destinaţiei şi schimbul terenurilor, pentru construcții se atribuie în primul rând terenurile cu bonitate scăzută, adică cu un grad mai mic de 40. 

Totodată Primăria Orhei nu a răspuns în termen la solicitarea adresată prin intermediul portalului vreauinfo.md de a oferi lista persoanelor juridice care s-au înscris pentru participare la licitația din 04.04.2016

Pentru a obține precizări referitoare la construcția blocurilor am încercat să iau legătura cu administratoarea SA Coloana Mecanizată Mobilă. În cadrul unei convorbiri telefonice, contabila întreprinderii a declarat că Tatiana Lupașco este plecată într-o delegație ( deplasare) și că în lipsa acesteia nu poate oferi precizări. A doua zi, însă în cadrul altei discuții telefonice a declarat că a consultat procura care i-a fost eliberată, iar oferirea unor răspunsuri nu se regăsește în împuternicirile date prin acest document. Am expediat întrebările legate de subiect la adresa electronică a companiei și la numărul de telefon mobil indicat drept contact al întreprinderii, dar până la publicarea acestui articol nu am primit nici un răspuns.

La fel, am încercat să îl contactăm pe Roman Legerman, administratorul Adar International. La numărul de telefon indicat drept contactul său în raportul financiar al întreprinderii, a răspuns un bărbat care a precizat că Legerman se află în Canada, dar că îi va transmite numărul de telefon al jurnalistului. Am încercat să luăm legătura cu vreun reprezentant al Adar International, dar la adresa juridică care se află în incinta Hotelului Cosmos nu se afla nimeni, iar angajații hotelului au spus că biroul stă încuiat de mai multă vreme. Am expediat întrebările pe profilul de facebook al lui Legerman, dar până la publicarea articolului nu am primit nici un răspuns.

În încercarea de a-l contacta pe Ilan Șor, am apelat la avocatul acestuia – Aureliu Colenco, care potrivit bazei de date al avocaților își are oficiul pe adresa str. Aeroportului 80/3. Contactat telefonic acesta a spus că nu comunică cu Ilan Șor și că nu poate oferi alte informații ce depășesc contractul său. Întrebările pentru Ilan Șor le-am expediat pe pagina de facebook al fostului primar de Orhei, care este utilizată pentru a transmite mesajele sale și intervențiile video ale acestuia, dar la fel până la publicarea acestui material nu am primit nici un răspuns.

În perioada realizării materialului am adresat și o solicitare către oamenii legii, prin care am cerut să spună dacă  Roman Legerman, Marina Tauber, Dumitru Perebicovschi, companiile Adar International și Metal Trade Grup SRL figurează în vreun dosar penal legat de frauda bancară și detalii referitor la acest subiect.

Cerere Informatii Procuratura by Maxim Djamanov


În răspunsul Procuraturii Anticorupție s-a menționat că aceasta nu poate oferi detalii pentru a nu prejudicia ancheta. 

raspuns-procuratura-anticoruptie

autor: Maxim Djamanov

Acest articol a fost produs cu asistența proiectului “Comunicare Strategică și Suport pentru Mass-media în Republica Moldova”. Conținutul articolului este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reflectă în niciun fel opinia Uniunii Europene. 

disclaimer Thomson-Media-logo-blue-3