Select your Top Menu from wp menus

Scriitorul Nicolae Dabija a fost petrecut pe ultimul drum

Poetul, prozatorul și publicistul Nicolae Dabija, laureat al Premiului Național și al mai multor premii internaționale, a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. Scriitorul a decedat în dimineața zilei de 12 martie, la vârsta de 72 de ani, fiind răpus de Covid-19, informează MOLDPRES.

Printr-un decret semnat ieri de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ziua de 15 martie a fost declarată Zi de doliu național în legătură cu funeraliile scriitorului Nicolae Dabija. Doliul național a fost instituit „în semn de adâncă tristețe, cauzată de trecerea în eternitate a renumitului scriitor, susținător de frunte al mișcării de renaștere națională, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, academician și istoric literar”, se arată în decret.

În cadrul mitingului de doliu, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a menționat că este mândru de faptul că, inclus în programele școlare, pe Nicolae Dabija îl vor învăța generații întregi. ”Trebuie să-l studiem, să transmitem din tată în fiu creația celui care a fost Nicolae Dabija”, a subliniat premierul interimar.

În context, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa a afirmat că Nicolae Dabija, unul dintre titanii literaturii noastre a plecat în eternitate, dar ne-a lăsat o temă pentru acasă pe care trebuie s-o însușim cu multă demnitate și responsabilitate. ”A lăsat o moștenire literară de nemaivăzut. Lucrările lui constituie o parte a tezaurului literaturii naționale”, a constatat Lilia Pogolșa.

La rândul său, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a remarcat faptul că Nicolae Dabija a făcut parte dintr-o generație care a făcut istorie, iar academicianul Mihai Cimpoi a spus că regretatul scriitor a fost o personalitate piramidală, a fost redactor-șef al ziarului ”Literatura și Arta”, care a devenit publicație națională, acolo unde a scris articole pe linia publicistică a lui Mihai Eminescu.

Un ultimul omagiu i-au mai adus scriitorului Nicolae Dabija președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu, deputații Monica Babuc, Iurie Reniță și Octavian Țâcu, viceprimarul Chișinăului, Angela Cutasevici, deputatul în Parlamentul României, Boris Volosatâi ș.a.

Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. În 1975 a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea”, urmat de cărțile de poezie „Apă neîncepută”, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămașă”, ”Lacrima care vede”, ”Oul de piatră”, ”Cerul lăuntric”, ”Tăceri asurzitoare”, „Mierla domesticită”, „Fotograful de fulgere”, „Maraton printre gloanțe”, „Psalmi de dragoste” ș.a. În ultimul deceniu, Nicolae Dabija a editat trei cărți de proză. Romanul său „Tema pentru acasă” (2009) a ajuns la cea de-a opta ediție, cu peste 60000 de exemplare vândute, fiind tradus în mai multe limbi, ceea ce constituie un record pentru o carte de proză românească și apreciat în Franța cu prestigiosul Premiu „Prix de l’ Autre Edition” și care a apărut și în Statele Unite ale Americii. Este autor a peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri.

Din 1986, Nicolae Dabija este redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta”, publicație care în perioada sa de glorie depășea tirajul de 260 mii de exemplare. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994, 1998-2001), contribuind la promovarea unor legi istorice, precum Declarația de Independență a Republicii Moldova, legile despre Tricolorul în calitate de Drapel de Stat, despre Stema de Stat și Imnul de Stat al Republicii Moldova. Este președinte al Asociației Oamenilor de Știință, Cultură și Artă, membru titular al Academiei de Științe a Republicii Moldova, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere (L’Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Lettres – ALESAL) cu sediul la Paris, laureat al Premiului Național.

Nicolae Dabija a fost distins cu Ordinul Republicii, Ordinul Steaua României în grad de Comandor, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Trieste, Premiul „Giacommo Leopardi” al Centrului Mondial al Poeziei din Recanati, Premiul Internațional de Poezie „Umberto Mastroiani”, oferit la Fantana i Liri, Marele Premiu „Dulce Maria Loynaz” al Festivalului Internațional de Poezie de la Havana ș.a. Nicolae Dabija a fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/scriitorul-nicolae-dabija-a-fost-petrecut-pe-ultimul-drum/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19