Select your Top Menu from wp menus

Moldova va beneficia de 1,66 mln de dolari pentru a spori utilizarea durabilă a solurilor și apelor în mediul rural

Photo Credit To foto simbol

Circa 150 mii de cetățeni din țara noastră, locuitori ai zonelor rurale, vor beneficia de un management integrat al resurselor naturale și sustenabilitatea resurselor de sol și apă datorită unui proiect, lansat în această lună cu suportul financiar al Fondului Global pentru Mediu (GEF), transmite MOLDPRES.

Proiectul are o valoare totală de 1,66 milioane de dolari și va fi implementat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), pe parcursul a trei ani.  

Scopul proiectului este de a îmbunătăți  prestarea serviciilor de ecosistem în contextul peisajului local, de a conștientiza opinia publică în acest sens și a sprijini procesul de învățare în 32 de sate din nord-estul țării, prin utilizarea managementului integrat al resurselor naturale în zonele pilot din raioanele Orhei, Rezina și Șoldănești, precum și de a realiza neutralitatea degradării terenurilor și creșterea surselor de venit din întreaga țară.

Proiectul va demara cu o analiză, armonizare și îmbunătățire, a tuturor politicilor, legislației în vigoare și a cadrului instituțional la capitolul neutralității degradării terenurilor. „De asemenea, va fi elaborat un plan strategic pentru neutralitatea degradării terenurilor pentru întreaga zonă pilot, iar la nivel de comunități, vor fi restabilite fâșiile forestiere de protecție, vor fi create trei pepiniere pentru creșterea arborilor, arbuștilor și ierburilor perene utilizate la înierbare și crearea fâșiilor forestiere de protecție. În cooperare cu instituțiile de stat, autorităţile locale și deținătorii/utilizatorii terenurilor agricole, proiectul va promova implementarea practicilor inovatoare reziliențe la schimbările climatice, inclusiv utilizarea semințelor rezistente la secetă, irigarea prin picurare la scara mică și cultivarea pomușoarelor”, au explicat surse de la MADRM.

Conform sursei citate, contribuția FAO la neutralitatea degradării terenurilor se bazează pe avantajul comparativ și expertiza de elaborare a politicilor cu privire la managementul durabil al terenurilor și combaterea degradării solurilor, inclusiv guvernanță și drepturile asupra terenurilor, și rolul său de gestionar principal la nivel global al informației agricole.

Activitățile Proiectului FAO finanțat de GEF sunt structurate în trei componente de bază:  crearea unui mediu favorabil pentru managementul integrat al resurselor naturale în Moldova la nivel național și local; restabilirea productivității și rezilienței terenurilor productive prin managementul integrat al resurselor naturale;  asigurarea însușirii și împărtășirii experienței prin monitorizarea și evaluarea eficace a Proiectului, și management adaptiv.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/moldova-va-beneficia-de-166-mln-de-dolari-pentru-a-spori-utilizarea-durabila-a-solurilor-si-apelor-in-mediul-rural/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19