Promisiunea a fost facuta de catre primarul orasului Orhei, Vitalie Colun, in timpul unei dezbateri radiofonice de la sfarsitul saptamanii trecute. Primarul a mentionat ca in prezent proiectul se afla la Agentia pentru Proprietate Publica, care in 2-3 saptamani ar trebui sa dea raspuns de coordonare a documentului. Dupa aceasta, proiectul va fi publicat si va fi convocata sedinta Consiliului orasenesc caruia ii va fi propus sa aprobe decizia referitoare la parteneriatul cu intreprinderea mixta moldo-taliana IM „Eco Constructii Generale Salvagnin” SRL.
La emisiunea de dezbateri in direct cu tema “Gunoistea oraseneasca: probleme si solutii”, care a a avut loc la Radio Orhei sambata, 1 iunie, au mai participat specialistul principal al Inspectiei Ecologice (IE) Orhei, Stefan Mihalas, si consilierul orasenesc, Roman Botan, care de asemenea si-au expus opiniile asupra perspectivei asanarii situatiei la gunoistea oraseneasca in baza unui parteneriat public privat cu IM „Eco Constructii Generale Salvagnin” SRL.
In cadrul emisiunii, primarul Vitalie Colun a mai dat asigurari ca la gunoistea care se afla in cartierul Lupoiaca al orasului Orhei nu vor fi transportate deseuri din alte localitati si ca la moment nu se pune problema construirii aici a vreunei fabrici. Iar referindu-se la scopul final urmarit de SRL-ul moldo-italian, primarul a precizat ca aceasta urmareste sa produca energie electrica din biogazul emanat de deseurile menajere stocate la gunoiste timp de decenii.
Inspectorul principal al IE Orhei, Stefan Mihalas, a spus ca ecologistii sunt preocupati de starea gunoistii orasenesti si a remarcat ca timp de un an pe acest teritoriu s-a facut mai multa ordine, digul de protectie a fost reparat si instalata o linie de sortare a deseurilor. Mihalas a mentionat ca important este ca zona din preajma gunoistii, inclusiv raul Raut, sa nu fie afectate de aceasta vecinatate poluanta. De aceea treb uie de acceptat orice cale de solutionare a problemei, daca aceasta este conforma cu legislatia ecologica.
Consilierul orasenesc, Roman Botan, a declarat ca nu pune la indoiala importanta solutionarii problemei gunoistii orasenesti, dar ca insista ca toate actiunile legate de parteneriatul-public privat sa fie facute transparent. Acesta si-a exprimat nesiguranta in privinta cantitatilor de deseuri care vor fi aduse la gunoistea din Orhei, afirmand ca informatiile prezentate de Primarie se deosebesc de cele pe care le-a obtinut de la intreprinderea moldo-italiana. Botan a mai spus ca in prezent dispune doar de o varianta de proiect a contractului mai veche, in care este prevazuta si constructia unei fabrici. Acelasi lucru fiind prevazut si intr-un contract pe care I.M. „Servicii Comunal-Locative Orhei” l-a incheiat cu aceiasi intreprindere moldo-italiana, careia i-a transmis gunoistea spre amenajare si gestiune pe o perioada de 29 de ani.
Ascultatorii care au intervenit telefonic in direct la Radio Orhei au fost unanimi in ce priveste necesitatea aducerii in ordine a gunoistii orasenesti. Totodata, acestia si-au aratat nemultimirea fata de lipsa transparentei din partea Consiliului orasenesc si nedumerirea fata de dubiile legate de impactul gunoistii asupra mediului.
Amintim ca la inceputul lunii aprilie a.c., Primaria Orhei a organizat un eveniment de prezentare a Proiectului privind securizarea gunoiștii orasenesti, instalarea liniei de sortare și construcția platformei de depozitare a gunoiului umed. Aceste discutii, dar si acele din cadrul unei intalniri ulterioare reprezentantilor intreprinderii moldo-italiene cu consilierii orasenesti au relevat neclaritatile si contradictiile existente chiar si in randul consilierilor locali in ce priveste realizarea proiectului pe baza parteneriatului public-privat, propus de Primaria orasului.
Dezbaterea cu tema “Gunoistea oraseneasca: probleme si solutii” a fost organizata de Radio Orhei in cadrul proiectului ”Sporirea transparenței și responsabilității autorităților prin activități comune ale mass – media și societății civile în Moldova”, implementat de Centrul CONTACT şi Agenţia de Dezvoltare Rurală – Centru (Orhei) cu suportul financiar al Fondului pentru Democraţie al Naţiunilor Unite (UNDEF).
Pentru a asculta emisiunea de dezbateri, click AICI .