Select your Top Menu from wp menus

Maia Sandu cere referendum pentru aderarea la UE, anunțând că va candida pentru un al doilea mandat de președintă

Președinta Maia Sandu a cerut parlamentului să organizeze un referendum despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Referendumul ar trebui organizat toamna viitoare, când Sandu vrea să candideze la prezidențiale pentru un nou mandat de președintă.

Într-un mesaj scris pe rețelele de socializare postat în ajunul Crăciunului și însoțit de un clip video, președinta moldoveană și-a trecut în revistă realizările, spunând între altele că a reușit să mențină pacea, să întărească independența R. Moldova și să obțină începerea negocierilor de aderare la UE.

La referendumul din toamna lui 2024, șefa statului vrea ca „vocea cetățenilor să fie hotărâtoare” în sprijinul politicii sale pentru integrarea europeană a R. Moldova.

În același mesaj, ea cere alegătorilor să o sprijine pentru obținerea unui nou mandat de președintă. Alegerile prezidențiale ar trebui să aibă loc în noiembrie 2024, dar nu este total limpede dacă președinta Sandu vrea prezidențiale și referendum concomitent.

Nu este pentru prima dată când Sandu sugerează că va candida pentru un al doilea mandat de președintă, dar în mesajul din 24 decembrie 2023 o spune cel mai clar. Sandu mai anunță și care va fi principala temă a campaniei sale, spunând că și-a asumat să facă „tot ce ține de mine pentru a duce la capăt misiunea integrării europene” și că se „angajează să continue”, dacă alegătorii o votează din nou.

Ar fi a treia oară când Maia Sandu candidează la președinție, după ce a fost înfrântă de socialistul pro-rus Igor Dodon în 2016 și și-a luat revanșa, într-o victorie răsunătoare contra lui Dodon în 2020.

Tema principală a campaniei din 2020 a Maiei Sandu a fost pedepsirea oligarhilor, combaterea corupției și asanarea justiției.

Acestea sunt și restanțele principale ale R. Moldova semnalate de Comisia Europeană în noiembrie curent, când a recomandat începerea de către UE a negocierilor de aderare cu R. Moldova. Liderii europeni au decis la 14 decembrie că negocierile cu R. Moldova trebuie să înceapă, urmând ca între timp să aibă loc o nouă evaluare din partea Comisiei Europene așteptată în luna martie.

sursa: europalibera.org