Astăzi, s-au împlinit 77 de ani de la primul val al deportărilor, când aproape 5 mii de familii basarabene, inclusiv femei şi copii, declaraţi „duşmani ai poporului” au fost trimiși în străinătăţi înfrigurate. Potrivit istoricilor, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, peste 2800 de oameni din părţile Orheiului au fost duşi cu forţa în Siberia. Acest număr al victimelor represiunilor staliniste fiind unul din cel mai mare pe cuprinsul Basarabiei.
Cu 9 ani în urmă, autorițățile orășenești au edificat pe Aleea Monumentelor din Orhei un mic Memorial consacrat victimelor represiunilor staliniste. Astăzi, aici au apărut flori şi un drapel lăsat în bernă. Mai mult, pe inscripţia de pe arca de la intrare au fost lipite literele care lipseau deja de mult timp.
Pe site-ul Primăriei Orhei nu am găsit nicio informație despre comemorarea victimelor deportărilor de către edilii orheieni. Viceprimara Marina Cravcenco, responsabilă de buget şi finanţe, la întrebarea dacă renovarea inscripției pe arca memorialului s-a făcut prin contribuţia bugetului local, a solicitat să-i fie adresată o „interpelare” în formă scrisă. Viceprimarul Valerian Cristea, responsabil de probleme sociale, nu a fost găsit la telefonul din birou, iar specialista pentru relaţii cu publicul, Diana Memeț, nu a răspuns la mesajul cu întrebările la acest subiect.
Vezi si “Nimeni nu-i uitat, nimic nu se uită!”? Ne-uitarea şi uitarea pe Aleea Monumentelor din Orhei//FOTO
Potrivit datelor făcute publice de Primărie cu o lună în urmă, în luna martie anul curent au fost achiziţionate lucrări de reparaţie a monumentelor în suma de 2400 de lei. Ce monumente au fost reparate cu aceşti bani nu se cunoaşte, dar în luna mai, când conducerea Orheiului a marcat festiv Ziua Victoriei, monumentul Ostașului Necunoscut se afla în stare bună, incomparabilă cu delăsarea monumentului deportaţilor.