Select your Top Menu from wp menus

În doi ani, toate întreprinderile de stat și municipale vor fi reorganizate sau lichidate

Activitatea întreprinderilor de stat și municipale va fi reglementată de o nouă lege, proiectul căreia a fost aprobat de Guvern și urmează să treacă și prin procedură parlamentară, transmite IPN.

Proiectul reglementează particularităţile fondării, funcţionării şi încetării activităţii întreprinderilor de stat şi municipale, modul de administrare a bunurilor transmise acestora, procedura de reorganizare sau dizolvare, componenţa, atribuţiile şi răspunderea organelor de conducere etc.

Printre noutățile proiectului se numără fixarea unui plafon de minimum 5000 de lei pentru capitalul social al întreprinderilor. De asemenea, se propune stabilirea unui regim juridic special, cu înregistrare distinctă în evidența contabilă, pentru bunurile publice şi cele cu destinaţie socială, astfel încât acestea să nu poată fi înstrăinate.

Atribuţiile consiliului de administraţie vor fi extinse. Consiliul va determina indicatorii de performanţă ai întreprinderii şi criteriile de evaluare, va aproba planul de afaceri şi va monitoriza executarea acestuia. DE asemenea, va selecta prin concurs administratorul întreprinderii.

Suplinite vor fi și atribuţiile fondatorilor şi ale administratorilor întreprinderilor de stat/municipale. În particular, fondatorul urmează să autorizeze achiziţionarea bunurilor a căror valoare constituie peste 25% din valoarea activelor nete sau depăşește suma de 400 de mii de lei.

O altă propunere se referă la instituirea comisiilor de cenzori, care vor exercita semestrial controlul activităţii economico-financiare a întreprinderii, inclusiv al procedurilor de achiziţie.

Documentul include și prevederi privind dizolvarea benevolă a întreprinderilor de stat/municipale, în condițiile în care în prezent circa 320 de întreprinderi de stat nu activează și urmează să fie lichidate. Este propusă stabilirea unui termen limită de doi ani pentru reorganizarea întreprinderilor de stat/municipale în societăți comerciale sau instituţii publice.

În anul 2016, autorităţile publice locale administrau 550 de întreprinderi municipale, iar autorităţile publice centrale – 250 de întreprinderi de stat.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/in-doi-ani-toate-intreprinderile-de-stat-si-municipale-vor-fi-reorganizate-sau-lichidate/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19