Categories: EconomicSocialȘtiri

FMI promite sprijin pentru CNA în investigarea fraudei bancare şi recuperarea banilor delapidaţi

Fondul Monetar Internaţional va sprijini Centrul Naţional Anticorupţie în investigarea fraudei bancare, precum şi în procesul de recuperare a banilor sustraşi în urma devalizării sistemului financiar-bancar. Declaraţia îi aparţine reprezentantului Fondului în Republica Moldova, Volodymyr Tulin şi a fost făcută în cadrul unei vizite de lucru la CNA, unde s-a întâlnit cu şeful Centrului şi cu conducătorul Agenţiei de recuperare a bunurilor infracţionale (ARBI).

Oficialul a solicitat CNA să fie cu ochii pe sistemul financiar-bancar ca să nu se mai admită pe viitor o infracţiune de asemenea proporţii în Republica Moldova. Potrivit lui Volodymyr Tulin, CNA trebuie să se concentreze pe colaborarea cu instituţiile responsabile de domeniul fiscal, financiar şi bancar pentru a asigura o maximă transparenţă în activitatea acestora.

Directorul CNA, Ruslan Flocea, a recunoscut că ţara noastră a parcurs, în ultima perioadă, timpuri extrem de dificile, iar suportul Fondului Monetar Internaţional este binevenit acum când este nevoie ca procesele să se deruleze într-un tempou alert. „Suntem conştienţi că doar aşa vom putea avansa în anchetele noastre, în special când vorbim despre elementul de extranietate al fraudei bancare. Pe lângă investigarea acestui furt însă, noi ne-am setat mai multe priorităţi în activitatea noastră cum ar fi combaterea corupţiei la nivel înalt, a celei sistemice, investigarea tuturor schemelor care prejudiciază interesele publice etc. Totuşi, proba de foc a CNA pe care trebuie s-o susţină cu succes e finalizarea anchetei furtului miliardului, trimiterea în judecată a tuturor celor care se fac vinovaţi şi neadmiterea unor asemenea crime faţă de cetăţeni pe viitor.”

Amintim că, zilele curente, Agenţia de recuperare a bunurilor infracţionale şi procurorii anticorupţie au aplicat sechestre în valoare de cca 364 de milioane de lei în dosarele fraudei bancare, iar printre bunurile indisponibilizate sunt active, mijloace financiare, capitaluri sociale, maşini de lux etc.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

2 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

4 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o săptămână ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago