Curtea de Apel (CA) Chişinău consideră că la Gimnaziul Mihai Eminescu din Orhei nu s-a admis discriminare şi violență psihică asupra unei eleve, care s-a plâns de un atare tratament şi care s-a transferat la o altă şcoală din municipiu. Instanţa de apel a privit critic probele prezentate judecăţii şi a anulat hotărârea pe cazul respectiv, care a fost emisă anterior de prima instanţă.
O şcoală din Orhei va plăti mii de lei pentru violență psihică asupra unei eleve
Spre deosebire de Judecătoria Orhei, CA consideră că nu a fost demonstrată legătura cauzală intre starea psihologică a fetei, care învăţa în clasa a 8-a, şi acţiunile care ar fi fost admise în privinţa acesteia de reprezentanții gimnaziului.
Instanţa de apel a apreciat critic proba prin care s-a pretins admiterea discriminării şi violenţei psihice ca urmare a faptului că fetei i s-a pus nota 6 în ziua când ea nici nu era la şcoală. CA mai consideră că raportul Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al inspectoratului General al Poliției, care a constatat că evaluarea semestrială la matematică a fost făcută de o altă persoană, dar din numele învăţătoarei, nu confirmă vreun element discriminatoriu sau de violenţă psihică.
Potrivit CA, un alt raport – de evaluare psihologică, întocmit de Serviciul de asistenţă psiho-pedagogică Orhei, prin care s-a stabilit ca în timpul unei săptămâni de monitorizare eleva prezenta semne specifice copiilor victimă sau martori ai abuzului, nu confirmă că gimnaziul a admis discriminare şi violenta psihică, ci doar a arătat starea psihologică a fetei.
Amintim că prima instanță – Judecătoria Orhei, a satisfăcut parţial cerinţele părţii reclamante şi a obligat Gimnaziul Mihai Eminescu să achite cca 12 mii de lei în calitate de prejudiciu moral și cheluieli de judecată.
Decizia CA este cu drept de recurs, în termenul legal prevăzut.