La aproape o lună de la încheierea crizei de guvern din Moldova prin instalarea cabinetului lui Pavel Filip, președintele Nicolae Timofti se implică personal în recâștigarea încrederii partenerilor de dezvoltare făcând o vizită de două zile la București. Cu ce agendă?
Înainte de vizita președintelui moldovean în România, premierul Dacian Cioloș a avut ocazia să facă lobby la Bruxelles pentru Republica Moldova. Chiar președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a ținut să spună că „România nu pierde niciodată din ochi Republica Moldova”, iar la Bruxelles se cunosc „legăturile” dintre cele două state și experiența pe care o are Bucureștiul în relația cu Chișinăul. Dacian Cioloș a primit asigurări din partea șefului Comisiei Europene că Republica Moldova va fi ajutată dacă guvernul de la Chișinău va demonstra că „dorește” să pună cu adevărat în aplicare planul de reforme.
Președintele Nicolae Timofti vine, așadar, la București într-o perioadă în care România încearcă să găsească soluții care să mențină Republica Moldova pe drumul european. Întâlnirea de mâine cu președintele Klaus Iohannis are loc de altfel chiar înaintea Consiliului European, unde șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană ar putea atinge dincolo de chestiunile urgente cum sunt negocierile de rămânere a Marii Britanii în UE sau criza migranților, și dosarul Republicii Moldova, după cum a sugerat Jean-Claude Juncker.
Nicolae Timofti se va întâlni cu omologul său român, Klaus Iohannis, cu premierul Cioloș și cu liderii parlamentului de la București. Discuțiile cu partea română se vor concentra asupra relațiilor bilaterale și asupra agendei europene a Republicii Moldova.
La sfârșitul lunii trecute, premierul român i-a trimis celui moldovean o scrisoare în care a detaliat reformele pe care Chișinăul trebuie să le adopte „în termenul cel mai scurt” pentru a primi cele 60 de milioane de euro din Acordul de împrumut semnat de cele două țări. Ar fi vorba despre prima tranșă dintr-un total de 150 de milioane de euro. Lista include șapte măsuri care pe lângă susținerea financiară vor crea „premisele relansării parteneriatelor Republicii Moldova cu partenerii internaționali și financiari”.
Printre condițiile puse de România se află în primul rând punerea în aplicare a Agendei de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova, urmează apoi prezentarea unui plan de actualizare şi aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie, nominalizarea unui nou guvernator al Băncii Naționale, reluarea relaţiilor cu Fondul Monetar International, îmbunătăţirea climatului de afaceri, o analiza serioasa a vulnerabilităților sistemului bancar moldovenesc.
Lucrurile nu se mișcă prea repede la Chișinău de aceea venirea președintelui Timofti în România s-ar putea să nu aducă mari schimbări în relațiile dintre cele două țări. În plus faptul că șeful statului moldovean se află la finele mandatului său îi oferă marje de negociere minime. Pare să fie mai degrabă o vizită de rămas bun și de curtoazie în care se vor oferi distincții și se vor spune cuvinte frumoase.