Select your Top Menu from wp menus

Calcul politic cinic. De ce în SUA reprezentanții democraților finanțează campaniile electorale ale republicanilor apropiați lui Trump

Pagina BBC a publicat un amplu articol dedicat alegerilor intermediare din noiembrie care vor avea loc în Statele Unite. În articol se vorbește că mai mulți reprezentanți ai partidului democrat finanțează cu milioane de dolari campaniile electorale ale republicanilor apropiați lui Donald Trump, printre care se numără și cei care răspândesc teorii ale conspirației.


Potrivit sursei citate această strategie a democraților se bazează pe ideea că alegătorii republicani moderați și cei nehotărâți nu vor vota niște radicali ci vor vota candidații democrați.


Strategia ar avea un precedent de succes în anul 2012, când în statul Missouri democrații au investit în promovarea unui candidat republican cu viziuni radicale, care însă i-au înspăimântat inclusiv pe colegii săi de partid, în consecință fotoliul de senator în Missouri fiind câștigat de o candidată a democraților.


Totuș
i un șir de comentatori liberali deja au catalogat strategia drept una amorală și periculoasă, mai ales că sondajele indică că mai mulți republicani apropiați lui Trump, care au fost sprijiniți de democrați, au toate șansele să învingă în mai multe state.
Un articol din liberala New York Times scrie că este evident că democrații vor să își păstreze majoritatea în Camera Reprezentanților după alegerile din noiembrie, dar se întreabă de ce trebuie trădate principiile democratice de dragul acestui obiectiv, lansând un apel către liderii democrați să condamne astfel de practici.


Criticii insistă că în 2012 Partidul Republican era altul, iar în acesta nu exista un șir de candidați care sunt gata să se amestece în rezultatul alegerilor sau să propage teorii ale conspirației.


Critici vin și din partea aripii moderate a Partidului Republican. Congresmanul
Peter Meijer, care a susținut impeachment-ul contra lui Donald Trump și era catalogat de democrați drept un ”republican bun” care pus țara mai presus de loialitatea și beneficiile de paкtid, a pierdut în fața unui republican radical susținut de democrați.


Cu o zi înainte de asta, acesta i-a criticat pe democrați pentru faptul că deși ei avertizează despre un pericol existențial pentru democrația americană, pe de altă parte cheltuie cotizațiile de partid pentru ” a permite alegerea răufăcătorilor, pe care îi critică”.
Republicanul, într-un interviu pentru Politico a declarat că este sătul de pălăvrăgeala fățarnică potrivit căreia democrații reprezintă un partid al democrației.
Reprezentanții democraților resping criticile, spunând că principalul lor scop este victoria în alegerile intermediare din noiembrie, iar de ascensiunea candidaților radicali se fac vinovați nu ei ci republicanii care îi sprijină pe aceștia.