Select your Top Menu from wp menus

Boomul drumurilor la Orhei: de la reparații gratuite – la zeci de milioane de lei, absolviți de concurență

La început, multe reparații erau prezentate ca lucrări efectuate cu titlu gratuit ori sponsorizate, cu toate că erau listate și unele străzi pentru care s-au încheiat contracte pe   bani publici.  De ceva  vreme,  reparațiile  sunt prezentate ca fiind efectuate “în premieră în republică,  din  resurse și cu forţe proprii”.

Așa ori altfel, de la mijlocul anului  2015, de pe radarul  achizițiilor publice au început să dispară reparațiile capitale ale  drumurilor din raza orașului Orhei, iar din anul 2018 au dispărut toate şi definitiv. Nici în prezentările frecvente şi  intens mediatizate despre    “revoluția infrastructurii”  ale ex-primarului de Orhei, actualului deputat Ilan Șor, condamnat de prima instanță  la 7,5 ani de închisoare în unul din dosarele fraudei bancare,  nu  se operează cu sume de bani și nu se spune cine concret realizează lucrările concrete.>

Iar sumele nu sunt mici. În anul 2018, la compartimentul  “dezvoltarea drumurilor“  din bugetul local au fost executați  peste 23 de milioane de lei. Pentru anul curent, 2019,  au fost planificați peste 19  milioane de lei –  o sumă aproximativ egală cu cea  care urmează a fi colectată  de la persoane fizice,   ca  impozit pe venitul din salariu.  

MAI 2019. TAIEREA PANGLICII PE STRADA 31 AUGUST. FOTO ORHEI.MD

Startul    boomului: încâlceală de bani, lucrări  și  merite

La sfârșit de iulie 2015, după o lună de mandat obținut în rezultatul alegerilor locale, Consiliul local Orhei, unde majoritari deveniseră consilierii afiliaţi lui Ian Șor,  a acceptat  ca firma “Genesis International” SRL să efectueze gratuit lucrări de reparație și modernizare a străzilor din urbe.  Primăria urma să-i informeze pe  consilieri despre executarea deciziei, în care se mai spunea că lista străzilor se anexează. Însă, la ședințele Consilului informația  nu a fost prezentată, iar pe pagina web a instituției decizia  a fost publicată fără anexă.  La o recentă solicitare de a furniza o copie de pe respectiva anexă Primăria încă nu a răspuns. La fel, nu a oferit lista străzilor care au fost reparate până în prezent, cu date despre mărimea și proveniența  mijloacelor financiare alocate.

Decizia  cu privire la lucrările  gratuite  a fost aprobată cu doar 10 zile înainte ca Primăria să atribuie  “Genesis International” două contracte, în  sumă totală de  peste 5 milioane de lei,  pentru reparația capitală a străzilor Orheiul Vechi și Livezilor. Vreun merit al administrației lui Șor în reparația acestor străzi nu există, pentru că banii au fost prevăzuți în Fondul Rutier înainte de schimbarea puterii locale, au comentat,  pe de altă parte, foști edili orheieni, pentru o publicaţie din Chişinău. Datele de acum 4 ani arată că și   un alt mare contract pentru reparaţia trotuarelor din sectoarele Bucuria şi Slobozia Doamnei,  în valoare de circa 2,2 milioane de lei,   a fost   atribuit aceleiași firme “Genesis International” încă la începutul primăverii  anului  2015.  Pe când asfaltarea trotuarelor din Slobozia Doamnei a început și s-a terminat abia în toamna anului 2016. Or,  după venirea lui Șor în fruntea Primăriei, contractul a fost prelungit de două ori.

Tot în 2016, oficialii orheieni  raportau despre noi lucrări de reparare a drumurilor, iar  Asociația Obștească (AO)  “Pentru Orhei”, afiliată lui Ilan Sor, susținea că pe parcursul acelui an  a cheltuit pentru drumurile din Orhei peste 14 milioane de lei.   Surprinzător, în lista străzilor reparate din sursele   AO “Pentru Orhei”, care a fost prezentată   Centrului de Investigații Jurnalistice, s-a  regăsit strada Orheiul Vechi pentru care,  cu un  an mai devreme, au  fost contractate lucrări de peste 3  milioane de lei din  bani publici;    străzile  Susleni și Cantemir, care au fost anunțate ca fiind în reparație în anul precedent; strada Pomicultorilor, care este de negăsit  pe harta oraşului Orhei.

Anul 2016 a fost marcat şi de un scandal, nelipsit de interes prin prisma subiectului de față.     Primăria și două cariere de piatră din Orhei și-au adus acuzații grave și au ajuns în instanța de judecată.  În anul trecut, 2018, cele două pârți au încheiat o tranzacție de împăcare. Asta,  însă,  după  ce  Primăria a  acuzat carierele de activitate ilegală și neplată a impozitelor la buget, iar carierele i-au acuzat  pe edilii de la cârma Orheiului de șantaj și tentativă de preluare a afacerilor. Numai cea de-a    treia carieră din oraș nu a fost antrenată  în scandal, iar patronul explorării miniere a recunoscut că donează piatră, inclusiv pentru reparația străzilor,  mai ales în raza  sectorului Slobozia Doamnei.

MAI 2019. STRADA LA HOTAR, ANUNTATA IN REPARATIE IN 2015

Ultimele contracte de achiziții publice pentru drumurile din Orhei

Compania “Genesis International” SRL

La ceva timp de la începutul  boomului drumurilor,  jurnaliștii de investigație au observat că,  atunci când „Genesis International” s-a oferit să repare gratuit  străzile din Orhei,  firma avea deja ori era pe pragul obţinerii de la Primărie a unor contracte plătite, în sumă totală de peste 7,2 milioane de lei. Nu a scăpat atenției nici faptul că și companiei “Aspect-M” SRL, care este fondatoare a “Genesis International”,   în prima jumătate a anului 2015 i-a fost atribuit  un contract  de aproape 2 milioane de lei, pentru    lucrări de reparație a suprafețelor degradate și marcajul străzilor din Orhei. S-a mai aflat că,  în rezultatul unor decizii sinusoidale, aprobate de Consiliul local Orhei la sfârșitul anului 2015,   “Aspect-M” SRL a reușit să câștige prin licitație o locațiune de 10 ani  asupra unui teren de aproape 3 ha, pe str. V Cupcea din sectorul Lupoaica, pentru amplasarea unei uzine de asfalt.

Pe acest fundal, la sfârșitul lunii martie 2017, „Genesis Inernational” a semnat ultimul contract cu Primăria, în sumă de 500 de mii de lei, pentru lucrări  de plombare și marcaj al străzilor. De atunci, baza de  date a Agenției Achiziții Publice (AAP) nu arată vreo legătură contractuală dintre  firmă şi Primăria Orhei.   În  schimb,  aceeași sursă  denotă  că „Genesis”  nu a încetat să lucreze pe alte drumuri,  nu prea îndepărtate de Orhei.  În perioada anului trecut, 2018, firma a participat la  câteva concursuri publice anunțate de Administrația de Stat a Drumurilor și a obținut contracte de peste 200 de milioane de lei pentru lucrări de reparații curente  și întreținere periodică  a drumurilor în  raioanele Orhei, Telenești, Rezina, Șoldănești, Drochia, Florești, Soroca.   În aceeași perioadă, “Genesis” a livrat, pe un contract de achiziție publică  de aproape 2,5 milioane de lei ,  amestecuri de beton asfaltic si emulsii bituminoase către întreprinderea municipală din Chișinău, I.M. “Exdrupo”, care se specializează în  construcția, repararea și exploatarea drumurilor.

Administrator al “Genesis International SRL și fondator al “Aspect–M” SRL este fostul deputat și director al Administrației de Stat a Aviației Civile, Vitalie Mrug. Nu demult, acesta a primit în administrare  o companie mai nouă  –  „Gările Auto Moderne”, căreia statul i-a concesionat, la sfârșitul anului 2018,   toate gările și stațiile auto din republică,  pentru o perioadă de 25 de ani.  Unul dintre cei doi fondatori ai „Gărilor Auto Moderne” este compania „ExFactor Grup” SRL  care, potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC),  a finanțat contrar legii Partidul „Șor”,  în campania electorală parlamentară din acest an. Partidul lui Ilan Șor a replicat într-un comunicat de presă că decizia CEC este incorectă și a anunțat că merge în judecată. Iar Vitalie Mrug a declarat pentru o investigate realizată de  Ziarul de Gardă că Ilan Șor nu are nicio implicare în concesionarea gărilor auto și că “La Orhei avem și uzină de asfalt, poate de asta oamenii leagă numele meu de Orhei, de Ilan Şor…”.

MAI 2019, INTRAREA PE TERITORIUL UZINEI DE ASFALT

IM “Servicii Comunal Locative (SCL) Orhei”

În anul 2017, după ce de pe scena achizițiilor publice pentru drumurile din Orhei a dispărut  “Genesis International“, la concursurile  anunțate de Primărie s-a abonat I.M. “SCL Orhei”.  În rezultat, întreprinderea subordonată municipalității, care anterior nu a executat lucrări  rutiere serioase, a obţinut  trei contracte pentru reparaţia străzilor, în sumă totală de 4 628 472, 70 lei,   și unul – pentru lucrări de marcaj, în sumă de 216 836,32 lei.

Cel mai mare contract a fost destinat străzii Vasile Mahu, unde  se află sediul Primăriei Orhei,  iar sursele, în sumă de 2 929 400 lei,  au venit din Fondul Rutier (FR). Prima inadvertență în cazul acestei proceduri de achiziție a avut loc atunci când anunțul despre licitație a fost publicat în Buletinul de achiziții publice (BAP) cu două săptămâni înainte ca Consiliul local să decidă pentru ce anume va repartiza banii din FR.

Au urmat și alte nereguli. Pe 9 iunie, dată pentru care a fost anunțată deschiderea ofertelor, evenimentul nu a avut loc, iar  licitația a fost amânată. Anunțul modificat   a fost însă publicat în BAP abia pe data de 13 iunie. În legătură cu publicarea întârziată a anunțului, specialista  pentru achiziții publice la Primăria Orhei, Violeta Morari,   a declarat că agenții economici care s-au interesat de licitație au fost informaţi prin telefon,  despre reprogramarea pentru data de 19 iunie. Potrivit datelor AAP, la licitație s-au prezentat trei participanți și, pe 3 iulie, contractul în valoare de  2 801 887,69 lei  a fost atribuit I.M. “SCL Orhei”, care a oferit cel mai mic preț. A trecut, însă, ceva mai mult de o lună și s-a descoperit  că câștigătoarea licitației nu are bani pentru a realiza lucrările. Soluția a fost oferită de edilii orheieni, care au decis ca o altă întreprindere care le este subordonată – “Orhei Transport” să dea cu împrumut “SCL Orhei” 1,5 milioane de lei.

Și datele inițiale ale  altor  trei proceduri de achiziție au fost modificate,   iar contractele le-a obținut tot  “SCL Orhei”.  Astfel, anunțul pentru reparația străzii Ciprian Porumbescu a fost schimbat de două ori și,  în final, în invitația de participare la concurs a apărut încă o stradă – Dimo. Suma contractului atribuit pentru cele două străzi era de    1 420712,49 lei. Ulterior, ca și în cazul altor evenimente pozitive de la Orhei, publicul a fost  ținut la curent cu lucrările de pe strada Porumbescu, care s-au încheiat, tradițional,  cu tăierea festivă a panglicii. Pe de altă parte,    în privința străzii Dimo s-a păstrat tăcerea.  Denumirea străzii a reapărut peste un an – în decembrie 2018, când  CM Orhei a decis să propună un tronson de 500 de metri de pe strada Dimo pentru reparație în cadrul Programului Guvernamental Drumuri Bune-2 pentru Moldova”.

Suma totală pentru dezvoltarea drumurilor, executată din  bugetul local  în anul 2017, nu a fost prea mare – peste  6,1 milioane de lei. Dar această perioadă s-a remarcat prin  apariţia în mesajele publice ale lui Ilan Șor, care   după un an de arest la domiciliu revenise la Primărie, a  laitmotivului despre “resurse și forţe proprii”, cu  laude la adresa IM “SCL Orhei”.  Pe durata  mandatului său  de la Orhei, Șor periodic a reiterat şi ideea necesităţii de a procura   o uzină de asfalt şi pavaj,  pentru a  “oferi posibilitatea ca orașul să fie amenajat cu producție proprie”.

MAI 2019. TEHNICA GENESIS LA LUCRARILE DE REPARATIE

Sume fabuloase, fără 
transparență și concurență pentru  contracte

Din anul 2018, potrivit datelor AAP,  pentru lucrările de reparare și întreținere a drumurilor din raza orașului Orhei nu a fost încheiat niciun contract de achiziție publică. Asta în situația în care, începând cu  2018 la capitolul “dezvoltarea drumurilor” sumele au devenit fabuloase pentru un buget local –  peste 23 de milioane de lei, executate în anul trecut, și  peste 19 milioane de lei, planificate pentru anul curent.

Dispariția informațiilor  despre contractele  pe bani publici a fost precedată de o decizie a Consiliului municipal (CM) Orhei din aprilie 2018. CM Orhei a delegat dreptul de gestiune a  serviciului public   de întreținere a infrastructurii rutiere din municipiul Orhei către I.M. “SCL Orhei”.  În sarcina Primăriei a fost pusă semnarea contractului, planificarea în buget a banilor necesari realizării contractului,  elaborarea şi aprobarea listei activităţilor şi recepţionarea  activităţilor executate.

Ce conținut are contractul pentru anul curent, 2019, nu se cunoaște, pentru că acesta  nu a fost publicat,  iar   până la editarea acestui material, Primăria nu a răspuns solicitării de a oferi o copie de pe document. În  ce privește  contractul pentru  anul trecut, 2018, în acesta  nu figurează nicio  sumă de bani  care era necesar de prevăzut  spre plată   IM „SCL Orhei”, pentru anumite activități.

De aproape două luni,  IM “SCL Orhei” este condusă de managerul șef  interimar, Valeriu Oprea, care l-a înlocuit  în funcție pe
Veaceslav Zaporojan, un fervent activist din echipa  ex-primarului Ilan Șor. Noul şef al întreprinderii a declarat că asigurarea cu materiale necesare lucrărilor ample, care au loc în prezent în  centrul oraşului, se face prin contracte de achiziţii publice.  După ce i s-a spus că în   datele  Agenţiei Achiziţii Publice  nu se găsesc astfel de contracte, Valeriu Oprea a admis  că achiziţiile s-au făcut pe vremea precursorului său, Veaceslav Zaporojan.

Numărul total al angajaţilor intreprinderiii, unde se plăteşte un salariu mediu de 4000 de lei, este de 316 persoane. Mersul lucrărilor este supravegheat de un specialist din Chişinău,  iar tehnica rutieră specializată  este luată în arendă. Valeriu Oprea  nu a putut spune ce sume de bani primeşte „SCL Orhei” pentru lucrări, până când acestea nu vor fi finalizate. „Noi doar spunem Primăriei:  uitaţi-vă, acum lucrăm pe strada Miron Costin (de exemplu, n.r.), ne trebuie asta şi asta…”.

În ultimii patru ani, IM “SCL Orhei”, la fel ca și alte întreprinderi municipale, nu a prezentat fondatorului său – CM Orhei, niciun  raport de activitate, în  pofida  solicitărilor unor consilieri din opoziţie.  Nici pe paginile  web ale întreprinderii, Primăriei Orhei sau Agenției Proprietate Publică nu există  vreo dare de seamă a conducerii IM “SCL Orhei”,  pentru perioada 2015-2018.

Autor: Tatiana Djamanov

Această investigație a fost realizată în cadrul proiectului „Îmbunătățiri inovative în sistemul de achiziții publice din Republica Moldova prin incluziune, creativitate și practici de respectare a legislației”, implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Această investigație a fost finanțată de UE și co-finanțată de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Responsabilitatea pentru conținutul acestei publicații aparține autorilor și nu reflectă neapărat poziția UE și a Guvernului Britanic.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/boomul-drumurilor-la-orhei-de-la-reparatii-gratuite-la-zeci-de-milioane-de-lei-absolviti-de-concurenta/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19