Categories: PoliticSocialȘtiri

Autorităţile vor avea obligaţii mai clare în asigurarea transparenţei procesului decizional

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de modificare a Legii privind transparenţa în procesul decizional, din 13.11.2008, în scopul remedierii carenţelor depistate pe parcursul aplicării legii susmenţionate.

Potrivit noilor prevederi, toate autorităţile emitente de decizii cu caracter normativ, precum şi de acte administrative care pot avea impact social, economic şi de mediu, vor fi obligate să le consulte cu publicul înainte de emitere. Această modificare lărgeşte sfera de aplicare a legii în cauză, transparenţei decizionale fiind supuse nu doar actele emise de Parlament, dar şi toate actele normative, emise de autorităţile publice.

De asemenea, documetul vine să clarifice procedurile de consultare a proiectelor de decizii cu publicul. Astfel, anunţurile autorităţilor emitente de decizii privind iniţierea elaborării şi consultarea unor proiecte de decizie vor trebui să conţină mai multe date de contact obligatorii, pentru a oferi persoanelor interesate mai multe posibilităţi de a se expune pe marginea acestora. În aceeaşi ordine de idei, legea va specifica expres modalităţile în care autoritatea publică asigură accesul la proiectele de decizii şi materialele aferente.

A fost stabilit termenul minim de 10 zile pentru consultarea proiectului de decizie, pentru a asigura suficient timp celor interesaţi de a se documenta asupra proiectului de decizie, dar şi obligativitatea consultării publice a acesteia atunci când este cerut de părţile interesate. De aselemea, părţile interesate vor fi informate în mod obligatoriu despre desfăşurarea şedinţelor publice şi referitor la retragerea unui proiect de decizie din procesul de elaborare.

Un capitol separat al Legii se va referi la monitorizarea respectării transparenţei în procesul decizional şi răspunderea pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei privind transparenţa în procesul decizional.

Documentul urmează să fie supus examinării în Parlament.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

3 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

5 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

2 săptămâni ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago