Categories: ExternePoliticȘtiri

Băsescu atacă formatul 5+2 privind Transnistria

În discursul ținut luni în Parlamentul României în ședința solemnă de marcare a zece ani de apartenență la NATO, președintele Traian Băsescu a atacat formatul 5+2 de negociere a unei soluții la conflictul din Transnistria, a reafirmat faptul că România nu recunoaște anexarea Crimeii și s-a oprit foarte aproape de la a cere explicit garanții de securitate din partea NATO pentru Moldova.

„De 21 de ani, formatul 5+2 nu a făcut decât să creeze timp pentru consolidarea statalității unei așa-numite țări independente”, a subliniat Băsescu. Formatul amintit – Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina și OSCE + Uniunea Europeană și Statele Unite ca observatori externi – nu a dat nici un rezultat pentru că a fost utilizat de Rusia pentru a menține stat-quo-ul. Cel puțin din 2010 Germania a așezat sus pe agenda relațiilor dintre Uniunea Europeană și Rusia chestiunea transnistreană pe care a declarat-o un test pentru buna-credință a Rusiei în cadrul procesului de creare a unui spațiu de securitate european comun solicitat de Moscova. Președintele constată eșecul acestei abordări după agresiunile împotriva Georgiei din 2008 și Crimeii din 2014 și faptul că „conflictele înghețate din Transnistria, Abhazia, Osetia, Crimeea reprezintă un test pentru capacitatea NATO de a aduce securitate în regiune“. De aceea, a susținut Băsescu: „nu există alt răspuns decât adaptarea capacităților Alianței pentru a face față amenințărilor pentru a avea stabilitate în Europa. Trebuie să evităm zonele gri și ambiguitățile în abordare”. „Trebuie asimilat adevărul că membrii NATO și-au consolidat propria securitate oferind garanții și altor state”, a spus președintele, care a avertizat că „de acum încolo va trebui sa facem ce trebuie și nu numai ceea ce putem”. Băsescu nu poate oferi singur garanții Moldovei, dar pare dispus să încerce să forțeze Aliații să ia o poziție „lipsită de ambiguitate” în chestiunea Moldovei.

sursa: romanialibera.ro

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

3 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

3 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

3 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

3 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

3 zile ago