Categories: EconomicSocialȘtiri

ANALIZĂ ION BUTMALAI//Doar 10 % din întreprinderile de stat își publică rapoartele de audit

Întreprinderile de stat din Moldova sunt influențate de factorul politic, lipsite de transparență și gestionare eficientă. De această părere este Ion Butmalai, economist la IDIS „Viitorul”, care a realizat o analiză a sustenabilității financiare a întreprinderilor de stat din Moldova.

Astfel, 66% din întreprinderile de stat (unde cota statului este mai mare de 51%, iar valoarea activelor depășește 1 milion MDL), plasează pe pagina lor oficială situațiile financiare, și doar 10% își publică rapoartele de audit. Nicio întreprindere din Moldova nu își publică pe pagina sa raportul de activitate a conducerii precum și raportul cu privire la dezvoltarea și performanțele economico-financiare.

Lipsa de transparență este vizibilă și la companiile cu impact social major precum: S.A. „Moldovagaz”; S.A. „Energocom” sau S.A. „Metalferos”, a căror pagini web nu au fost actualizate din anul 2013. Un exemplu pozitiv este S.A. „Termoelectrica, care are publicate pe pagina sa atât rapoartele financiare din 2017, cât și raportul de audit.

La nivel legislativ există imperfecțiuni în ce privește lipsa de transparență în procesul de selectare a administratorilor și managementului acestor companii. Toate aceste deficiențe creează riscuri pentru buna desfășurare a acestor companii, iar în unele cazuri datorită influenței politice aceste companii sunt duse spre faliment deliberat pentru ca ulterior sa fie achiziționate la un preț sub valoarea lor reală.

Potrivit Agenției Servicii Publice, în Moldova activează 1 572 întreprinderi de stat și municipale, care dețin 8,4% din numărul total de angajați în Republica Moldova. De asemenea, conform Biroului BNS, venitul din vânzări a companiilor în proprietatea publică reprezintă pentru anul 2016, aproximativ 20,1% din vânzările totale a agenților economici din Moldova.

Analiza a inclus 50 de întreprinderi de stat unde valoarea activelor depășește 1 milion MDL și statul deține o cotă mai mare de 51%) și a fost realizată în perioada ianuarie – martie 2018 în cadrul proiectului „Promovarea transparenței și sustenabilității financiare a politicilor regionale, a întreprinderilor de stat și a autorităților locale din Republica Moldova”.

Articolul integral îl găsiți aici: http://viitorul.org/ro/content/sustenabilitatea-financiar%C4%83-%C3%AEntreprinderilor-de-stat-constat%C4%83ri-%C8%99i-tendin%C8%9Be

RadioOrhei

Recent Posts

Consumatorii ar putea plăti mai puțin pentru gazele naturale. Moldovagaz solicită ANRE revizuirea tarifului

Moldovagaz solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revizuirea tarifului la gazele naturale. Furnizorul…

3 zile ago

Ce avere declară pentru 2023 prezentatorul de la adunarea Pobedăi lui Shor

Evenimentul de coalizare a forțelor proruse afiliate lui Ilan Shor, care s-a ținut la Moscova…

3 zile ago

Curtea Supremă de Justiție a amânat pentru toamnă, examinarea recursului în care SRL Genesis International cere 14 milioane de lei de la ÎM SCL Orhei

Admisibilitatea recursului declarat de Întreprinderea Municipală Servicii Comunal-Locative Orhei contra SRL Genesis Internațional, prin care…

4 zile ago

Tentativă de transportare ilicită a 600 000 hrivne din Federația Rusă în Republica Moldova, contracarată de către vameși

Cazul a fost consemnat ieri, 23 aprilie, la postul vamal Leușeni, unde s-a prezentat pentru…

5 zile ago

Bașcana Evghenia Guțul riscă închisoare de până la șapte ani în cazul finanțării ilegale a fostului partid Șor, scos în afara legii

Procuratura Anticorupție a informat, miercuri, 24 aprilie, că finalizat urmărirea penală și a expediat în…

5 zile ago