Select your Top Menu from wp menus

ANALIZĂ ION BUTMALAI//Doar 10 % din întreprinderile de stat își publică rapoartele de audit

Întreprinderile de stat din Moldova sunt influențate de factorul politic, lipsite de transparență și gestionare eficientă. De această părere este Ion Butmalai, economist la IDIS „Viitorul”, care a realizat o analiză a sustenabilității financiare a întreprinderilor de stat din Moldova.

Astfel, 66% din întreprinderile de stat (unde cota statului este mai mare de 51%, iar valoarea activelor depășește 1 milion MDL), plasează pe pagina lor oficială situațiile financiare, și doar 10% își publică rapoartele de audit. Nicio întreprindere din Moldova nu își publică pe pagina sa raportul de activitate a conducerii precum și raportul cu privire la dezvoltarea și performanțele economico-financiare.

Lipsa de transparență este vizibilă și la companiile cu impact social major precum: S.A. „Moldovagaz”; S.A. „Energocom” sau S.A. „Metalferos”, a căror pagini web nu au fost actualizate din anul 2013. Un exemplu pozitiv este S.A. „Termoelectrica, care are publicate pe pagina sa atât rapoartele financiare din 2017, cât și raportul de audit.

La nivel legislativ există imperfecțiuni în ce privește lipsa de transparență în procesul de selectare a administratorilor și managementului acestor companii. Toate aceste deficiențe creează riscuri pentru buna desfășurare a acestor companii, iar în unele cazuri datorită influenței politice aceste companii sunt duse spre faliment deliberat pentru ca ulterior sa fie achiziționate la un preț sub valoarea lor reală.

Potrivit Agenției Servicii Publice, în Moldova activează 1 572 întreprinderi de stat și municipale, care dețin 8,4% din numărul total de angajați în Republica Moldova. De asemenea, conform Biroului BNS, venitul din vânzări a companiilor în proprietatea publică reprezintă pentru anul 2016, aproximativ 20,1% din vânzările totale a agenților economici din Moldova.

Analiza a inclus 50 de întreprinderi de stat unde valoarea activelor depășește 1 milion MDL și statul deține o cotă mai mare de 51%) și a fost realizată în perioada ianuarie – martie 2018 în cadrul proiectului „Promovarea transparenței și sustenabilității financiare a politicilor regionale, a întreprinderilor de stat și a autorităților locale din Republica Moldova”.

Articolul integral îl găsiți aici: http://viitorul.org/ro/content/sustenabilitatea-financiar%C4%83-%C3%AEntreprinderilor-de-stat-constat%C4%83ri-%C8%99i-tendin%C8%9Be


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/analiza-ion-butmalai-doar-10-din-intreprinderile-de-stat-isi-publica-rapoartele-de-audit/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19