Categories: EconomicSocialȘtiri

ANALIZĂ ION BUTMALAI//Doar 10 % din întreprinderile de stat își publică rapoartele de audit

Întreprinderile de stat din Moldova sunt influențate de factorul politic, lipsite de transparență și gestionare eficientă. De această părere este Ion Butmalai, economist la IDIS „Viitorul”, care a realizat o analiză a sustenabilității financiare a întreprinderilor de stat din Moldova.

Astfel, 66% din întreprinderile de stat (unde cota statului este mai mare de 51%, iar valoarea activelor depășește 1 milion MDL), plasează pe pagina lor oficială situațiile financiare, și doar 10% își publică rapoartele de audit. Nicio întreprindere din Moldova nu își publică pe pagina sa raportul de activitate a conducerii precum și raportul cu privire la dezvoltarea și performanțele economico-financiare.

Lipsa de transparență este vizibilă și la companiile cu impact social major precum: S.A. „Moldovagaz”; S.A. „Energocom” sau S.A. „Metalferos”, a căror pagini web nu au fost actualizate din anul 2013. Un exemplu pozitiv este S.A. „Termoelectrica, care are publicate pe pagina sa atât rapoartele financiare din 2017, cât și raportul de audit.

La nivel legislativ există imperfecțiuni în ce privește lipsa de transparență în procesul de selectare a administratorilor și managementului acestor companii. Toate aceste deficiențe creează riscuri pentru buna desfășurare a acestor companii, iar în unele cazuri datorită influenței politice aceste companii sunt duse spre faliment deliberat pentru ca ulterior sa fie achiziționate la un preț sub valoarea lor reală.

Potrivit Agenției Servicii Publice, în Moldova activează 1 572 întreprinderi de stat și municipale, care dețin 8,4% din numărul total de angajați în Republica Moldova. De asemenea, conform Biroului BNS, venitul din vânzări a companiilor în proprietatea publică reprezintă pentru anul 2016, aproximativ 20,1% din vânzările totale a agenților economici din Moldova.

Analiza a inclus 50 de întreprinderi de stat unde valoarea activelor depășește 1 milion MDL și statul deține o cotă mai mare de 51%) și a fost realizată în perioada ianuarie – martie 2018 în cadrul proiectului „Promovarea transparenței și sustenabilității financiare a politicilor regionale, a întreprinderilor de stat și a autorităților locale din Republica Moldova”.

Articolul integral îl găsiți aici: http://viitorul.org/ro/content/sustenabilitatea-financiar%C4%83-%C3%AEntreprinderilor-de-stat-constat%C4%83ri-%C8%99i-tendin%C8%9Be

RadioOrhei

Recent Posts

Ilan Șor a devenit președintele PAS

Răsturnare de situație în politica de pe malurile Bîcului. Fugarul Ilan Șor a devenit în…

22 de minute ago

Comunicat DSE Orhei: mai multe locuințe au fost cuprinse de flăcări săptămâna trecută

Incendiile în sectorul locativ și cele de vegetație continuă să se producă în Orhei, Rezina,…

6 zile ago

Prima zi de muncă în noua postură a fost cu ghinion pentru noua viceprimăriță de Orhei

Centrul Național Anticorupție și procurorii mun. Chișinău au anunțat azi  despre efectuarea unor percheziții într-o…

7 zile ago

La Colegiul de Medicină din Orhei a fost organizat un eveniment de informare și sensibilizare, cu prilejul Zilei Mondiale a Sindromului Down VIDEO

În preajma Zilei Mondiale a Sindromului Down, care este marcată anual la 21 martie, profesoara…

2 săptămâni ago

Comunicat DSE Orhei: imprudența în timpul fumatului a răpit viața unui bărbat

Un bărbat de 58 ani a fost găsit ars în propria locuință. În dimineața zilei…

2 săptămâni ago

Candidatul PAS care s-a avântat să fie primar la Orhei, a încălcat regimul juridic al incompatibilităților

Autoritatea Națională de Integritate a emis un act de constatare pe numele lui Sergiu Stanciu,…

2 săptămâni ago