Femeile însărcinate care consumă DHA, un acid gras omega-3 ce se găseşte în uleiul de peşte, dau naştere unor bebeluşi ce obţin punctaje mai mari în mai multe teste ce măsoară starea de sănătate faţă de bebeluşii născuţi de femeile care nu iau acest supliment, relevă o nouă cercetare publicată în ediţia din luna aprilie a Journal of Clinical Nutrition.
DHA, adică acidul docosahexaenoic, este o substanţă care promovează dezvoltare cerebrală. Susan Carlson de la Centrul Medical din cadrul Universităţii Kansas şi colegii săi au solicitat celor 350 de femei participante la studiu să consume zilnic o pilulă, începând de la jumătatea perioadei de sarcină. O parte din femei primeau pilule cu DHA, iar celelalte primeau o pilulă placebo (selecţia a fost făcută în mod aleatoriu). Bebeluşii născuţi de femeile care consumaseră DHA erau mai lungi şi mai grei decât ceilalţi bebeluşi. De asemenea, bebeluşii născuţi de mămicile care consumaseră suplimentul din peşte au petrecut mai puţin timp în unitatea de terapie intensivă.
Între cele două grupuri nu s-au înregistrat diferenţe în ceea ce priveşte naşterea prematură, definită ca naşterea înainte de săptămâna a 37-a. În schimb, cercetătorii au observat că în cazul bebeluşilor născuţi prematur, cei din grupul cu DHA au petrecut, în medie, nouă zile în spital, faţă de 41 de zile, durata medie petrecută de bebeluşii din grupul placebo. Deşi doar un bebeluş din cei 154 de copii din grupul cu DHA s-a născut foarte devreme, înainte de sfârşitul celei de-a 34-a săptămână de sarcină, şapte din cei 147 de bebeluşi născuţi de mamele care consumaseră o pilulă-placebo s-au născut foarte devreme.