La acest început de săptămână, la Orhei s-a făcut observată o dispariție. A dispărut practic fiecare a treia panză publicitară din cele care erau îndesate pe stâlpi, deasupra străzii centrale, V.Lupu, încă de la sfârşitul lunii mai. Puţin probabil că cineva a văzut când și cine le-a scos, la fel cum e puţin probabil că a văzut cineva când şi cine le-a întins. Iar situaţia aminteşte despre campania electorală din anul 2016 a „candidatei din popor” Inna Popenco, care a fost înaintată la fotoliul prezidenţial de către Partidul Ravnopravie/Șor. După cum am relevat într-o investigaţie jurnalistică de la momentul respectiv, atunci Orheiul a fost de-a dreptul invadat de panouri şi afișe publicitare, care apăreau pe străzi peste noapte.
Orheiul, invadat de afișele Innei Popenco şi ale Partidului Şor
Ce urmează să facem în actuala situaţie, este să repetăm întrebările pe care le-am adresat autorităţilor orăşeneşti în anul 2016. Atunci, nu a fost deloc clar cum şi în ce condiţii a fost amplasată publicitatea electorală pe stâlpi, pereţi, garduri, poduri şi în alte locuri publice. Dar, poate, de astă dată edilii vor binevoi să răspundă cine a efectuat lucrările, dacă acestea au fost autorizate şi câţi bani a câştigat bugetul municipal de la această campanie publicitară bătătoare la ochi.
Dacă cineva încă nu ştie, prin actuala campanie stradală este promovat nou apărutul la Orhei post de radio şi frecvenţa pe care acesta emite, de la data de 1 iunie. Subiectul lansării încă unui radiodifuzor care a reuşit să obţină licenţă de emisie pentru denumirea Radio Orhei, care este bine cunoscută publicului de mai bine de 12 ani, a fost abordat critic atât de către noi, cât şi de către colegii din mass media independente. Săptămâna trecută, a avut loc şi o conferinţă de presă, la care a fost nuanţat contextul acestui caz fără precedent pe piaţa audiovizuală din R.Moldova, iar ONG-urile de media au emis o declaraţie prin care s-au solidarizat cu Radio Orhei şi au cerut Consiliului Coordonator al Audiovizualului să abroge decizia prin care a fost eliberată licenţa de emisie pentru încă un post de radio cu o denumire similară, care emite în aceeași localitate.
În ce priveşte acţiunile publicitare stradale desfăşurate în perioada actualei puteri municipale, merită de amintit că la foarte puţin timp după instalarea administraţiei lui Ilan Șor (Shor), au fost retrase autorizaţiile de amplasare a 52 de dispozitive de publicitate exterioară. Din această cauză, bugetul local a pierdut sume importante de bani, iar autorităţile au fost acţionate şi în judecată. În schimb, după cum a arătat campania electorală din 2016, străzile şi alte locuri publice au putut fi ocupate în voie de publicitatea Partidului Ravnopravie/Sor şi a candidatei acestei formaţiuni politice.
Se apropie o nouă campanie electorală. Nu-i aşa că suflul ei deja se simte, se aude şi se vede?
ObservatOr este o rubrică de informare și opinie.
Autor: Tatiana Djamanov