Partidul Liberal reacționează critic la decizia Consiliului electoral de circumscripție Chișinău, care a lăsat deocamdată fără răspuns solicitarea primarului suspendat al capitalei Dorin Chirtoacă de înregistrare în calitate de participant la referendumul din 19 noiembrie privind demiterea sa. Într-un comunicat de presă emis de PL, se menționează că „asistăm la un ping-pong inexplicabil, care nu este altceva decât o tragere de timp”, transmite IPN.
Potrivit PL, de pe data de 13 octombrie de când Dorin Chirtoacă a depus actele necesare pentru a fi înregistrat în calitate de participant la referendumul local, din 19 noiembrie 2017, Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău era obligat, în decurs de trei zile calendaristice să ia o decizie privind înregistrarea acestuia.
Pentru comparație, scrie PL, pe data de 12 octombrie, socialiștii au depus actele necesare și în aceiași zi au fost înregistrați. În cazul lui Dorin Chirtoacă, însă, Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău a evitat să ia o decizie luni, 16 octombrie și a retrimis actele către Comisia Electorală Centrală, ”care deja și-a expus părerea în acest sens și a pasat responsabilitatea de luare a unei decizii către CEC Chișinău”.
„Subliniem că Dorin Chirtoacă este parte interesată în acest referendum, fapt recunoscut și de instanța de judecată, prin urmare, CEC Chișinău, era obligat să-l înregistreze în calitate de participant la referendumul organizat împotriva lui”, se spune în comunicat.
Potrivit liberalilor, prin refuzul CEC Chișinău de a-l înregistra pe Dorin Chirtoacă, a fost încălcat Codul Electoral, iar asta demonstrează că inițiatorilor referendumului le este frică de un scrutin organizat pe principiul egalității și parității. Aceștia sunt speriați și de faptul că primarul general ar putea participa la dezbateri electorale și întâlniri cu alegătorii, în care să demonteze minciunile acestora.
În ședința de luni, 16 octombrie, Consiliul electoral de circumscripție Chișinău a lăsat fără răspuns solicitarea lui Dorin Chirtoacă de înregistrare în calitate de participant la referendumul din 19 noiembrie, la care alegătorii vor fi întrebați dacă susțin revocarea primarului general. Consiliul electoral de circumscripție se va adresa în regim de urgență instanței superioare – Comisia Electorală Centrală – de la care va solicita precizări la procedura de înscriere a persoanelor fizice la referendum. Decizia privind înregistrarea sau neînregistrarea lui Dorin Chirtoacă va fi luată într-o ședință ulterioară.
Dorin Chirtoacă este prim-vicepreședinte al Partidului Liberal și este cercetat în cadrul unor dosare legate de corupție și trafic de influență. Acesta pledează nevinovat. O soluție pentru ca acesta să poată participa la referendum ar fi ca instanța de judecată să-i schimbe măsura de arest la domiciliu prin control judiciar.