Select your Top Menu from wp menus

ONG-uri refuză să participe la dezbaterile pentru modificarea sistemului electoral

Reprezentanții mai multor organizații ale societății civile, care au criticat în cadrul unor acțiuni de protest tentativa de schimbare a sistemului electoral, refuză să participe la dezbaterile publice organizate de Parlament privind introducerea votului mixt sau uninominal. Într-o conferință de presă la IPN vineri, 30 iunie, a fost citită o declarație, în care se spune că odată ce nu sunt respectate recomandările Comisiei de la Veneția, orice discuții pe marginea inițiativei de schimbare a sistemului electoral sunt lipsite de logică.

Activistul civic Valeriu Paşa a declarat că invitația pentru dezbaterile de astăzi, de la ora 16.00, urma să fie trimisă cu trei zile înainte. Dar anunțul a fost făcut cu două zile înainte de eveniment. „Noi îi criticăm pentru inițiativele pe care le propun deoarece comportă riscuri. Am solicitat să fie retras proiectul de lege. Ei nu oferă niciun răspuns. În pofida criticilor aduse, spun că sistemul totuși îl vor modifica. Și acum ne invită la discuții. Noi nu vom participa la discuții, deoarece ele sunt lipsite de sens”, a spus Valeriu Paşa.

Expertul Sergiu Tofilat susține că odată ce guvernarea nu dorește să ţină cont de sesizările reprezentanților societății civile, care au adus în repetate rânduri critici la adresa proiectului, aceștia renunță să participe la „aşa-numitele” dezbateri. „Mesajele noastre au fost auzite de partenerii externi, dar guvernarea nu vrea să audă acest mesaj. Acolo, la dezbateri, se vor găsi oameni plătiți ca să manipuleze. Nu participăm la niște cluburi de discuții cu reguli stabilite din timp”, a declarat Sergiu Tofilat.

Dumitru Alaiba, director de programe la Centrul de Politici și Reforme, spune că dezbaterile de astăzi, 30 iunie, poartă însemnele unor consultări mimate. „Îndemnăm autoritățile să aibă responsabilitate vizavi de inițiativele pe care le promovează la moment, deoarece comportă riscuri majore. Moldova lunecă într-o dictatură, într-o izolare totală. Nu vrem înapoi în 2007, când decide doar o persoană în ţara asta”, a spus Dumitru Alaiba.

Și Lilia Carasciuc, președinta Transparency International Moldova, a contestat dezbaterile mimate. Potrivit ei, Comisia de la Veneția, spre deosebire de guvernanții din Republica Moldova, a luat atitudine faţă de poziția societății civile. „Am impresia că guvernarea încearcă să găsească un moment când toți vom fi plecați în concedii și ţara va rămâne fără niciun control din partea societății civile și pe urmă se va face trimitere la dezbateri publice masive, cu participarea societății civile care susține proiectul”, a declarat Carasciuc.

Președinta Transparency International Moldova s-a referit la prevederile din proiect care stârnesc cea mai mare îngrijorare. Este vorba despre schimbarea circumscripțiilor electorale în ajunul alegerilor, transparența finanțării partidelor politice, perioada de desfășurare a campaniei electorale, calitatea registrelor alegătorilor și votul pentru diaspora. „Alegerile prezidențiale au arătat că cei din diasporă sunt foarte activi și trebuie să ne gândim poate le dăm posibilitatea de a vota prin corespondență”, a mai spus Lilia Carasciuc.

Poziţia grupului de organizații ale societății civile va fi expusă la dezbaterile publice de vineri, 30 iunie de către reprezentantul Promo-LEX.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/ong-uri-refuza-sa-participe-la-dezbaterile-pentru-modificarea-sistemului-electoral/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19