Uniunea Europeană urmăreşte cu atenţie ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, deoarece ţara, din istorie de succes, a devenit un potenţial focar de instabilitate, care dă bătăi de cap oficialilor europeni. De această părere este experta în relaţii internaţionale, Lina Grâu, care a fost solicitată de IPN să comenteze cum arată acum Moldova în faţa europenilor.
Lina Grâu a remarcat că protestele de la Chişinău au servit drept motiv pentru presa rusă, care a intoxicat şi spaţiul occidental cu informaţii precum că protestele de la Chişinău sunt anti-UE. „Ca atare ideea de bază a acestui protest este anti-oligarhic şi cred că e o problemă mare pentru guvernare când diferite forţe îşi unesc eforturile în cadrul protestelor. Totuşi, există pericolul ca aceste proteste să fie deturnate. Părerea mea e că liderii Platformei Demnitate şi Adevăr nu erau foarte confortabili fiind flancaţi de Igor Dodon şi Renato Usatîi. Rămâne electoratul care nu este reprezentat nici de guvernare, nici de forţele protestatare”, a menţionat experta.
Lina Grâu e de părere că, ceea ce se întâmplă în centrul capitalei este periculos. „Lucrurile pot lua o întorsătură imprevizibilă şi cred că Rusia se bucură de ceea ce se întâmplă – nimic nu este clar, oamenii sunt confuzi, şi Rusia îşi poate face jocul. Ceea ce se întâmplă poate duce la instaurarea unei dictaturi, puterea se va ţine de guvernare prin a încerca să pună la punct forţele protestatare cu dosare şi presiuni”, a remarcat experta.
Lina Grâu consideră că UE şi-a luat o pauză în care urmăreşte cu atenţie ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. De asemenea, mai crede că UE este în situaţia de a stabiliza un „nebun ca să nu facă prostii”. În opinia sa, Uniunea Europeană nu va spune că nu doreşte un Guvern în Moldova, deoarece pentru a discuta cu un „nebun trebuie să ai un factor de coerenţă”