Majoritatea instituţiilor de presă continuă să reflecte mai mult sau mai puţin părtinitor campania electorală, politica editorială fiind influenţată de preferinţele editorilor şi ale patronilor. Potrivit celui de-al treilea raport de monitorizarea pre-electorală a presei, realizat de Asociaţia Presei Independente (API), Asociaţia Presei Electronice (APEL) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), situaţia privind echilibrul surselor şi părtinirea faţă de concurenţii electorali în perioada 1-8 noiembrie a rămas în linii mari neschimbată comparativ cu săptămânile precedente. Raportul a fost prezentat astăzi, 13 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.
La capitolul televiziuni, directorul APEL, Vasile State, a menţionat că „Patru televiziuni au asigurat un echilibru relativ în mediatizarea concurenţilor electorali. Este vorba de Moldova 1, ProTV, TV7 şi N4, cu precizarea că Moldova 1 şi ProTV au asigurat şi o diversitate mai mare a prezenţei concurenţilor electorali”, a spus Vasile State. În ştiri, Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3 au favorizat masiv PDM, atât din punct de vedere al contextului în care apar reprezentanţii formaţiunii, cât şi a frecvenţei apariţiilor lor.
În ziare, directorul API, Petru Macovei, a remarcat lipsa materialelor de educaţie electorală. Majoritatea ştirilor conflictuale au fost prezentate cu o singură sursă şi doar jumătate din materialele relevante din punct de vedere electoral au fost nepărtinitoare. Cea mai gravă situaţie a fost observată la Nezavisemaia Moldova, cu o proporţie de aproape patru materiale părtinitoare la unul imparţial, şi la Moldova Suverană, cu o proporţie de 2,5:1. Ziarele care au prezentat în context preponderent neutru toţi concurenţii electorali sunt Jurnal de Chişinău, Komsomolskaia Pravda v Moldove şi Vesti Gagauzii.
În ceea ce priveşte presa online, directorul CJI, Nadine Gogu, a declarat că portalurile de ştiri au reflectat activ campania electorală, însă majoritatea au probleme de echilibru: în 73% din ştirile conflictuale e prezentă o singură sursă.
Posturile de radio au fost cele mai echidistante dintre instituţiile media monitorizate. Totuşi, s-a observat o favorizare a PDM de către Radio Plai şi a PLDM de către Vocea Basarabiei.