Gunoiştea orăşeneasca urmează să fie pusă în siguranţă, dar şi extinsă. S-ar putea ca aici să aba loc şi incinerarea deşeurilor. În orice caz, aşa rezultă din unele clauze pe care le conţine un proiect de Contract de parteneriat public-privat care a fost repartizat consilierilor în preajma şedinţei Consiliului orăşenesc Orhei programată pentru vineri, 12 iulie.
Contractul pe care administraţia oraşului intenţionează să-l încheie cu firma moldo-italiană Salvagnin SRL prevede că firma italiană va exploata gunoiştea orăşeneasca timp de 29 de ani. Acelaşi document prevede punerea în siguranţă şi extinderea gunoiştii sau a “Depozitului de deşeuri”, după cum este numit acest teritoriu în documentul citat.
În cele peste 20 de puncte ale “Obiectului” Contractului se conţin şi prevederi conform cărora întreprinderea moldo-italiană va monta instalaţii de cogenerare a biomasei solide şi lichide, dar şi termovalorizatoare pentru producerea atât a energiei electrice, cât şi a energiei termice. În planurile antreprenoriale ale investitorului, care se regăsesc în contractul public-privat, ar intra şi prelucrarea cauciucurilor auto, a lămpilor neonice, pieselor de la televizoare, computere şi electrocasnice.
De menţionat că nicăieri în Contract nu este expres specificata arderea deşeurilor, dar termovalorizarea asta ar însemna, după cum denotă unele articole de specialitate.
Amintim că perspectivele parteneriatului public privat, în baza gunoiştii orăşeneşti, au generat anterior atât reacţii pozitive, cat şi negative printre locuitorii oraşului şi consilierii locali. Asta, după ce unele idei ale proiectului au fost aduse la cunoştinţă publicului în cadrul prezentării pe care Primăria oraşului a organizat-o în lună aprilie curent. Atât atunci, cât şi mai târziu s-au dat asigurări ca interesul partenerului privat consta in vanzarea energiei electrice produse din biogazul emanat de deşeurile lichefiate şi că la gunoiştea orăşeneasca nu va avea loc incinerarea deşeurilor solide.
citeste si: Parteneriat public-privat pentru un proiect investiţional la gunoiştea oraşenească: susţinere şi suspiciuni