Nedelcu Ion este o altă victimă a colaboratorilor de poliţie, fiind reţinut şi supus maltratărilor în perioada evenimentelor din aprilie 2009. După o serie de procese în cadrul instanţelor de judecată naţionale unde a încercat, fără succes să îşi găsească dreptatea, la 14 iunie iunie 2010 a fost depusă o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Recent Înalta Curte a comunicat Guvernului Republicii Moldova cauza Nedelcu c. Moldova, dosar nr. 35149/10. La 7 aprilie 2009 Ion Nedelcu, împreună cu un grup de circa 17 persoane din r. Cahul, în jurul orelor 19.00, cu un microbuz s-a deplasat în municipiul Chișinău, pentru a participa la acțiunile pașnice de protest față de fraudarea rezultatelor alegerilor. Microbuzul a fost oprit de mai multe ori de colaboratorii de poliție, practic în fiecare centru raional. A decis să meargă spre centrul capitalei, unde deja nu se mai aflau protestatari. Acolo, imediat a auzit împușcături, iar reclamantul, împreună cu un coleg au decis să se reîntoarcă înapoi la microbuz, dar au auzit o somație directă de la persoane îmbrăcate în uniforme de poliție cu cagule pe cap. Reclamantul s-a conformat ordinului și a oprit, iar colegul său a reușit să fugă. Reclamantul a fost plasat brutal într-un automobil al poliției care era deja plin cu alți tineri și a fost transportat la sediul Comisariatului General de Poliție al mun. Chișinău (CGP). La CGP, reclamantul a fost maltratat de către colaboratorii de poliție și alte persoane în civil, inclusiv a trecut prin ”coridorul morții”, a fost obligat să se dezbrace în pielea goală, a fost plasat într-o celulă de 12 m2 împreună cu alte 16 persoane ș.a..
Procesul verbal de reţinere al lui Ion Nedelcu a fost întocmit abia a doua zi, iar întreaga procedură nu a durat mai mult de 10 minute şi fără a fi prezentate careva probe. Reclamantul a fost reținut de facto la 8 aprilie 2009, aproximativ la orele 00.40. Procesul verbal de reținere a fost întocmit doar la 8 aprilie 2009, orele 19.00. În acest fel, reclamantul s-a aflat în detenție arbitrară mai mult de 18 ore, timp în care a fost supus maltratărilor.
Din momentul reţinerii şi pe întreaga perioada de detenţie Ion Nedelcu a fost maltratat de către colaboratorii de poliţie, fapte comunicate Procuraturii Militare, care a refuzat pornirea urmăririi penale.
În fața înaltei Curți, reclamantul este reprezentat de către avocaţi şi juriști din cadrul Asociației Promo-LEX.