SUA, Mexic – care in prezent prezideaza grupul G20 – si Franta au tinut luni o conferinta telefonica pentru a discuta un raport cerut de Franta asupra pretului alimentelor.
Cele trei tari au discutat si daca statele membre G20 ar trebui sa organizeze un Forum de Reactie Rapida pentru a coordona politicile comerciale privind alimentele, pe fondul deficitului din ce in ce mai mare de cereale. O analiza Stratfor arata impactul unei potentiale crize a cerealelor asupra jocurilor geopolitice.
Tarile si traderii de marfuri din intreaga lume sunt in asteptarea raportului ce va fi publicat la mijlocul lunii septembrie, realizat de Sistemul de Informatii privind Piata Agricola (AMIS), inainte de a stabili urmatoarele masuri prin care sa se abordeze criza alimentara.
In timp ce fermierii din subcontinentul Indian se confrunta in continuare cu consecintele ultimului sezon musonic, America trece prin cea mai grava seceta din ultima jumatate de secol. Prin urmare, preturile la grau, porumb si soia sunt aproape de cele mai ridicate niveluri din istorie.
Seceta si conditiile de inundatii din Rusia, Kazahstan si Ucraina, alaturi de amenintarea incendiilor din regiunea de productie a cerealelor din Rusia, provoaca temeri ca al treilea cel mai mare exportator de grau la nivel mondial va decide sa isi stopeze exporturile – asa cum a facut-o in 2008 si 2010 – punand sub presiune producatorii de cereale vecini sa faca acelasi lucru. Aceste decizii ar putea sa lase consumatorii de cereale din unele regiuni volatile din punct de vedere politic vulnerabili la consecinte dureroase.
Chiar daca efectele pe piata cerealelor nu par la fel de severe ca in urma cu doi ani, liderii G20 incearca sa evita o exacerbare a situatiei din prezent; incurajand autoritatile de comert din intreaga lumea sa evite speculatiile de piata si depozitarea de alimente, elemente care ar putea afecta oferta, ar creste preturile si mai mult si ar duce la proteste alimentare.
Stratfor precizeaza ca cerealele reprezinta o forma pura de geopolitica.
Fluctuatiile conditiilor meteo, dezvoltarea biocombustibililor si stocarea alimentelor pentru populatiile in crestere vor continua sa constranga aprovizionarea cu alimente la nivel global, realizata doar de cativa exportatori importanti de cereale.
sursa: hotnews.ro