Moldova iarăși este în lista țărilor cu cota înaltă a remitențelor din volumul total al PIB. Pentru Moldova acest indice este de 23%, atestă datele Băncii Mondiale cu privire la consecințele crizei din anii 2008-2009.
India este țara în care s-au transferat cea mai mare sumă a remitențelor, în jur de 64 dolari în 2011, urmată de China (62 mlrd dolari), Mexica (24 mlrd dolari), Filippine (23 mlrd dolari) și Egipt (14 mlrd dolari).
Lider la capitolul procentul remitenților în PIB este Tadjikistan (31%), Lesotho (29%), Moldova (23%) și Somao (23%), Kârgâzstan (21%).
Concluziile de bază ale acestui studiu atestă că numărul lucrătorilor-migranți și volumul remitenților, expediate rudelor în condițiile de criză, practic nu s-au redus ”în pofida înrăutățirii perspectivelor de angajare și ritoricii antimigrație din unele țări”. Potrivit specialiștilor BM, prezența migranților este benefică pentru aceste țări, deoarece ”oaspeții lucrează, de obicei, pentru un salariu mai mic, au mai puține facilități și contează foarte puțin pe suportul statului”, menționează ITAR-TASS.