Un post de radio local a devansat toate radiourile din republică după preţul unui minut de publicitate electorală. Astfel, un TOP-5 al celor mai mari tarife s-ar prezenta în felul următor:
- 300 euro – Radio Orhei FM (Orhei);
2. 160 euro – Radio Noroc (Chişinău);
3. 100 euro – Like FM, Maestro FM, Muz FM, Publika FM, Vocea Basarabiei (toate – Chişinău);
4. 75 euro – HIt FM (Chişinău);
5. 64 euro – Polidisc-Новое Радио, 1250 lei (cca 64 euro) – Radio7/Radio7 (ambele – Chişinău).
Sumele sunt indicate în Declaraţiile privind politica editorială depuse de 55 de posturi de radio din republică la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA). Potrivit acestor date, tariful Radio Orhei FM depăşeşte tarifele majorităţii posturilor de radio locale de zeci de ori, iar cele ale posturilor cu acoperire naţională – de câteva ori. Asta, în situaţia în care Radio Orhei FM şi-a început activitatea cu mai puţin de 8 luni în urmă şi are o acoperire destul de modestă.
În Declaraţia Radio Orhei FM pot fi găsite şi curiozităţi care ţin de faptul că, în cuprinsul textului, de mai mute ori, în loc de post de radio este scris „studiou/post de televiziune Orhei 97,7 FM”. Nici chiar frecvența indicață nu este corectă, dat fiind că CCA a eliberat licență pentru frecvența 97,5 MHz. Pe lângă aceasta, se susţine că vor fi organizate „dezbateri televizate”, iar responsabile pentru reflectarea campaniei electorale sunt indicate aceleaşi persoane, cu aceleași date ale firmei ca și în Declaraţiile canalelor Orhei TV şi a Televiziunii Centrale. De altfel, cele trei declarații au același număr de pagini – 9, iar textele acestora se deosebesc doar pe alocuri.
De notat că până în prezent Radio Orhei FM s-a remarcat prin promovarea acţiunilor primarului şi politicianului Ilan Șor. La fel, ca şi cele două televiziuni, cunoscute prin afilierea sa faţă de Șor care, de curând, şi-a anunţat participarea personală şi a partidului său la alegerile parlamentare.
ORHEI TV
Recent, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, s-a referit la preţurile exagerate pentru publicitatea electorală, anunţate de televiziunile afiliate politicienilor, ca la un obstacol financiar creat concurenților electorali din opoziție. “În cazul lui Șor sigur că e vorba despre oponenții lui care ar putea să vină peste auditoriul formațiunii sale cu argumente ce ar putea să îi determine pe oameni să nu-l voteze”, a comentat Macovei.