După ce a efectuat un audit asupra rapoartelor financiare ale municipiului Orhei, din perioada anilor 2015-2017, Curtea de Conturi (CC) a examinat Raportul de audit într-o şedinţă publică, care a avut loc luni, 17 decembrie.
La şedinţa de la Curtea de Conturi, prezidată de președintele Veaceslav Untilă, a participat aproape întregul eșalon conducător al Primăriei Orhei. Cu excepţia primarului Ilan Șor şi viceprimarei Diana Memeț, au fost prezenţi viceprimarii Reghina Apostolova, Marina Cravcenco, Valerian Cristea, juriştii şi alţi specialişti. Unii dintre aceştia au venit, pe durata examinării Raportului de audit, cu careva explicaţii şi justificări vizavi de neregulile reflectate în Raportul de audit.
Potrivit unui comunicat al CC, misiunea de audit desfăşurată asupra situaţiilor financiare ale municipiului Orhei, care au fost întocmite şi prezentate la 31 decembrie anul trecut, 2017, a avut drept scop de a se asgura că situaţiile financiare sunt conforme cadrului financiar aplicabil, dacă prezintă o imagine fidelă și veridică și nu conțin denaturări semnificative, cauzate de fraude sau erori.
Concluzia echipei de audit este una defavorabilă. „În opinia auditorilor, rapoartele financiare ale municipiului Orhei, încheiate la 31 decembrie 2017, nu prezintă o imagine corectă și fidelă în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil.”
Amintim că, pentru prima dată, publicul a auzit despre faptul că la Primăria Orhei se desfăşoară un audit al Curţii de Conturi, cu patru luni în urmă. La mijlocul lunii august, Primăria a emis un comunicat în care contesta constatările dintr-un Raport IDIS Viitorul, despre neregulile în domeniul achiziţiilor publice, susținea că la municipalitate se respectă neabătut buchia legii, prin activitate corectă şi transparentă, şi menţiona, între altele, că de la începutul lunii iulie la Primărie se află Curtea de Conturi.
Vezi si Achiziţiile publice de la Orhei – nereguli la „umbra” netransparenței