Select your Top Menu from wp menus

Ziua Memoriei a fost marcată astăzi la Orhei FOTO/VIDEO

În această dimineaţă câteva sute de orheieni au comemorat combatanţii căzuţi în războiul din 1992. Manifestaţiile de Ziua Memoriei s-au desfăşurat în centrul oraşului la monumentul Eroilor căzuţi în războiul de pe Nistru. În cadrul ceremoniei unui grup de combatanţi orheieni le-a fost înmânată insigna de onoare a Ministerului de Interne „Vulturul de aur”. Nu toate persoanele nominalizate au venit însă să primească această distincţie, câteva fiind plecate la tratament, iar un alt combatant se află la muncă peste hotare. Andrei Calcea preşedintele Organizatiei Teritoriale Orhei a Uniunii Veteranilor Razboiului pentru apararea independentei R.M. 1991-1992, a declarat în cadrul manifestaţiei că 10 orheieni au fost decoraţi de Consiliul Raional Dubăsari cu distincţia “ Pentru ţară, pentru neam, pentru tricolor”

Tradiţional la ceremonie au fost rostite cuvinte de recunoştinţă şi omagiu care au urmat cu o depunere de flori. Ulterior în incinta primăriei Orhei a fost organizat un concert şi o masă de pomenire pentru combatanţi şi rudele participanţilor la războiul de pe Nistru.
Pe platourile Cocieri, Coşniţa, Chiţcani şi Tighina au luptat peste 1000 de orheieni, 9 persoane şi-au pierdut viaţa, 9 au rămas invalizi de război.
Oficial se consideră că războiul de pe Nistru a început la 2 marite 1992, ziua în care Republica Moldova a devenit membru ONU, însă incidentele armate cu separatiştii au început încă în 1991.
La 22 octombrie 2002 preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Ghenadie Seleznev fiind în vizită oficială la Chişinău a recunoscut implicarea Federaţiei Ruse în războiul de pe Nistru, spunând că Moscova prin declanşarea conflictului a dorit ca Republica Moldova să fie mereu legată de această direcţie şi să nu se poată uni cu România.

  • trans 1
  • trans 2
  • trans 3
  • trans 4
  • trans 5