Popoarele vorbitoare de limba engleza celebreaza astazi iubirea, prin ceea ce a fost oficial desemnata Sarbatoarea Iubirii – Valentine’s Day.
Ziua Indragostitilor este prezenta in cultura tuturor popoarelor, chiar daca este cunoscuta sub denumiri diverse sau este celebrata la date diferite, scrie Femina.ro.
In traditia poporului, la noi , sarbatoarea iubirii este Dragobete, celebrat pe 24 februarie. Aceasta zi marcheaza inceputul primaverii, ziua in acre pasarile isi aleg perechea si incep sa-si construiasca cuibul iar tinerii canta si danseaza impreuna, in ritualuri despre care se spune ca-i vor proteja de boli, pentru tot restul anului. Un obicei foarte vechi este ca in acesta zi sa-ti calci pe picior partenerul pentru ca tu sa ai un rol dominant in reatie (acest obicei a fost in ziua de astazi preluat la nunti).
In ceea ce priveste ziua de Valentine’s Day, aceasta a starnit o serie lunga de controverse. Unii o cosidera o sarbatoare de import, care nu are decat rolul de a aduce profit comerciantilor; in timp ce altii o accepta si o respeca dupa specificul ei american.
In UK, tradita spune ca in ziua Sf Valentin, un personaj mistic, numit Jack Valentine, bate la usile caselor lasand dulciuri pentru copii si cadouri pentru parinti.
In Tara Galilor, foarte multi sarbatoresc Dydd Santes Dwynwen (St Dwynwen’s Day – Ziua Sfantului Dwynwen), pe data de 25 ianuarie sau pe 14 februarie. Ziua este dedicata lui St Dwynwen, considerat patronul iubirii velsilor.
In Franta, sarbatoarea este cunoscuta ca „Saint Valentin” (Sf Valentin) si este celebrata la fel ca si in celelalte state vestice.
Sf Valentin este „San Valentin” in Spania si are cam aceleasi obiceiuri ca si in UK. In Porugalia, sarbatoarea este cunoscuta mai mult ca „Dia dos Namorados” (Boy/Girlfriend’s Day – Ziua pretenului/prietenei).
Norvegienii nu acorda prea mare atentie acestei sarbatori. Cu toate astea, cei mai multi recuosc ca pe 14 februarie ies la restaurant pentru o cina romantica sau trimit o felicitare cu mesaj de dragoste unei persoane dragi.
In Suedia ete renumita ca Alla hjärtans dag („All Hearts’ Day” – Ziua toturor inimilor) si a fost adoptata datorita influentelor culturii americane. Desi nu este o sarbatoare oficiala, in aceasta zi comerciantii se lauda cu vanzari record la flori si cosmetice (vanzari ce concureaza cu cele realizate de Ziua Mamei).
In Finlanda, Valentine’s Day este cunoscuta ca Ystävänpäivä („Friend’s day” – Ziua prietenului) si este ziua in care fiecare isi aminteste de toate persoanele dragi din viata sa, nu numai de cel/cea pe cae il/o iubeste. Acelasi lucru se intampla si in Estonia.
In Slovenia, traditia spune ca Sf Valentin aduce cheia radacinilor si in aceasta zi plantele incep sa creasca. 14 februare este ziua in care se incepe munca in vii si pe campuri. De asemenea, se crede ca in acesta zi pasarile isi aleg perechea. Potrivit unei alte traditii din acesata zona, ziua Sf Valentin este data oficiala a inceperii primaverii. Sarbatoarea oficiala a iubirii este, in Slovacia, pe data de 12 martie – Saint Gregory’s day (Ziua Sf Gregory).
Tradiatia a fost raspandita si in tarile din Asia. Cea mai mare influenta a avut-o tot cultura americana, ziua de 14 februarie devenind zua in care chinezii sau coreeni cheltuiesc cei mai muti bani pe cadouri romantice – lumanarele, bomboane de ciocolata, flori sau dineuri romantice.
In Coreea de Sud, pe data de 14 februarie numai femeile ofera ciocolata barbatilor, iar pe data de 14 martie (cand este White Day – Ziua Alba) barbatii ofera in dar partenerelor diverse produse non-comestibile.
sursa: Femina.ro