Select your Top Menu from wp menus

Votul mixt: Raionul Orhei, făcut bucăți în 3 circumscripții

Sistemul electoral mixt, care a fost aprobat acum câteva luni de deputații PD, PSRM și PPEM, împarte locuitorii raionului Orhei în 3 circumscripții. Potrivit informațiilor prezentate la ședința de vineri, 20 octombrie a Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor uninominale de vot orheienii vor face parte din circumscripțiile electorale numerele 14, 19 și 20.
Locuitorii municipiului Orhei și din 16 comune (Seliște, Vatici, Ghetlova, Puțintei, Morozeni, Niculaeuca, Isacova, Mitoc, Pelivan, Pohorniceni, Brăviceni, Mălăiești, Clișova, Ciocâlteni, Cucuruzeni, Zorile) ar putea fi incluși în circumscripția numărul 19, din care vor face parte încă 8 comune din raionul Călărași. Totuși,  pentru că numărul alegătorilor în această circumscripție depășește media admisă, hotarele ei ar putea  suferi modificări.
În circumscripția numărul 20 vor intra comunele Peresecina, Donici, Teleșeu Sămănanca, din raionul Orhei și încă 20 de comune din raionul Strășeni.

Restul comunelor din raionul Orhei vor intra în circumscripția numărul 14, împreună cu mai multe localități din raionul Rezina și raionul Dubăsari.
Președintele comisiei, Iurie Ciocan, a subliniat că această împărțire nu este definitivă și urmează a mai fi discutată.

  • orhei circumscriptie 19 cu municipiu
  • orhei circumscriptie 20 cu straseni.jpg

Pentru alegerile parlamentare din 2018 au fost stabilite 46 de circumscripții uninominale pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, iar celelalte cinci vor fi deschise peste hotare și pentru cetățenii din stânga Nistrului.
Potrivit Planului de Acțiuni al Comisiei privind formarea circumscripțiilor, o decizie finală urmează să fie adoptată pe 24 octombrie.
Comisia de la Veneția a criticat proiectul puterii de la Chișinău de schimbare a sistemului de vot din Moldova, spunând că nu se bucură de „consens larg” și că sistemul propus provoacă „îngrijorări semnificative” privind riscul „influențării deputaților de către interesele de afaceri”. Împotriva schimbării sistemului electoral se pronunță și principalel partide de opoziție extraparlamentară.