Banii furaţi prin scheme bancare frauduloase pot fi recuperaţi. De această părere este analistul politic şi economic Victor Gurău, director al Centrului de Analiza Strategică şi Monitorizare „Alternativa pentru Moldova”. Potrivit lui, dacă aceşti bani ar fi întorşi de la firmele off-shore, unde au ajuns, ar putea fi stabilizat şi cursul valutar din Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, în cadrul căreia şi-a exprimat indignarea faţă de faptul că doar două persoane implicate în fraudele bancare au fost traşi la răspundere.
„Statul trebuie să formeze instrumentariul necesar pentru a recupera banii care au fost transferaţi, adică lichidităţile”, este de părere Victor Gurău.
Potrivit analistului, locul lui Ilan Şor, ca de altfel, şi al tuturor celor vizaţi în acest dosar, este lângă Vlad Filat, adică în închisoare. „Pentru că dacă eu, la capacitatea mea, am ajuns la aceste firme off-shore, unde au fost transferaţi banii de la BEM şi fac publice denumirile lor, eu cred că instituţiile statului au capacitatea de a le identifica şi cunosc destul de bine de unde să scoată banii înapoi”, a menţionat Gurău.
Potrivit lui, conform raportului FMI, procesul de fraudare a Băncii de Economii a început încă în anul 2009 şi acesta putea fi stopat în anul 2013. „Atunci, costurile pe care trebuiau să le plătească cetăţenii nu se sumau la zeci de miliarde de lei. Era vorba de circa 700-900 de milioane, menţionate în raportul Parker al FMI, dar acest proces a fost blocat intenţionat pentru că era necesar de implementat scenariul care cu mult timp înainte fusese pregătit”, a menţionat analistul politic.
Victor Gurău afirmă că sumele pierderilor de pe urma creditelor neperformante se ridică la 5 miliarde de lei. „Dacă aceşti bani nu ar fi fost daţi pe credite neperformante şi ar fi fost plasaţi în hârtii de valoare ale statului, la procentaj minim, s-ar fi câştigat circa 500 de milioane de lei şi cu siguranţa că ele ar fi fost acoperite cu resurse din contul statului”, consideră el.
Analistul economic şi-a exprimat indignarea referitor la faptul că „CNA, la momentul actual, pune miza de a-i încătuşa pe oamenii de afaceri, deşi şi aceştia trebuie să fie traşi la răspundere, dar pe mine mă interesează rechinii. Mă interesează persoanele cu rang de răspundere în stat, în obligaţiunea cărora era gestionarea corectă a proprietăţii poporului, inclusiv pachetul de acţiuni de la BEM care se afla în gestiunea statului”, afirmă Gurău.
„Doar într-o singură zi banii de la BEM au trecut prin Banca Socială şi prin o serie de firme off-shore ca să ajungă, în final, la destinaţie – alte firme off-shore. Este vorba despre o sumă de circa 13 miliarde de lei, 6 miliarde dintre acestea erau de la BEM. Transferul a fost făcut cu semnătura fostului premier, Iurie Leancă. Şi atunci când vorbesc că sunt victime şi Veaceslav Negruţa, şi Veaceslav Ioniţă, şi alţi participanţi la proces, mă umflă râsul pentru că în toţi aceşti ani ei au fost parte componentă a procesului, adică l-au deservit”, a continuat Gurău.
Potrivit lui Gurău, dosarul BEM este strâns legat cu dosarul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…