Select your Top Menu from wp menus

Victimele regimului stalinist au fost comemorate la Orhei

Astăzi la Orhei  au fost comemorate victimele regimului stalinist. Evenimentul s-a desfășurat  în două rânduri.

Mai întâi,  la Monumentul consacrat  victimelor represiunilor politice a avut loc o ceremonie mai oficială,  la care au participat președintele raionului Tudor Golub (PDM), vicepreședintele Ilie Rabii (PPEM) și cei trei viceprimari de Orhei. Primarul Ilan Șor (Partidul „Șor”), pentru care o ceremonie similară de acum doi ani  a fost prima manifestație publică la care acesta s-a prezentat  în postură de primar, la evenimentul de astăzi nu a participat. 

  • comemorare cr orhei 1
  • comemorare cr orhei 2
  • comemorare cr orhei 3

Ceva mai târziu, la un moment de reculegere  la Monumentul  deportaților au participat   mai multe persoane cu viziuni unioniste. Printre acestea –  alți doi vicepreședinți ai raionului,  liberalii  Sergiu Miron și Dorin Zghibarță.

Parohul bisericii românești din Orhei, Sergiu Aga , prezent la ceremonie,  a făcut  apel la unitate către cei care sunt fideli ideilor românismului, atât pentru participarea în comun la evenimentele legate de trecutul istoric,  cât și la cele ce țin de  situații cotidiene.

  • comemorare represiuni orhei 1
  • comemorare represiuni orhei 2
  • comemorare represiuni orhei 3

Începând cu anul 2016 , ziua de 6 iulie face parte la nivel legislative  din  șirul zilelor  zile comemorative în Republica Moldova.
În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, în Basarabia a fost organizat de-al doilea val de deportări sovietice. Atunci,  sovieticii au deportat 11293 de familii – 35796 de persoane,Din cele 64 de localităţi ale raionului Orhei au fost deportaţi peste 3200 de oameni.

În oraşul Orhei, către 6 iulie 2009, la cea de-a 60 aniversare de la valul masiv al deportărilor din 1949, a fost dezvelit un Monument ridicat in memoria  victimelor represiunilor politice.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/victimele-regimului-stalinist-au-fost-comemorate-la-orhei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19