Veaceslav Negruţă: „Nu s-a furat din cele trei bănci, ci din rezervele Băncii Naţionale”

Fostul ministru al finanţelor, Veaceslav Negruţă, susţine că de fapt nu s-a furat de la BEM, Unibank sau Banca Socială, ci din rezervele Băncii Naţionale. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Interpol” de la postul de televiziune „TV7”, transmite IPN.

Potrivit lui Negruţă, în acest furt au fost implicaţi înalţi factori de decizie din toate guvernările, începând cu anul 2005. „S-a ţintit în rezervele Băncii Naţionale, iar cele trei bănci au fost folosite pentru comiterea furturilor. Deputatul comunist Oleg Reidman a fost regizorul acestei scheme. El a controlat până în anul 2010 Banca de Economii prun managementul băncii. După Reidman s-au implicat şi alte persoane suspuse. A fost o schema regională de scoatere a mijloacelor dintr-un sistem bancar în alt sistem bancar”, a spus fostul ministru.

Veaceslav Neguţă afirmă a sesizat în 2013 organele statului despre ceea ce se întâmplă la BEM, dar nu s-a reacţionat. „Am sesizat procurorul general, SIS-ul, CNA, dar nu au reacţionat. În acelaşi timp au fost făcute două tentative de spargere a secţiei secrete a Ministerului Finanţelor. Nu ştim cine a fost, dar la sigur s-a urmărit sustragerea unor documente secrete”, a declarat Negruţă.

Ex-ministrul finanţelor a dat de înţeles că nu Ilan Shor este principalul vinovat de furtul miliardelor. De fapt, se profilează două grupări, care ar fi arhitecţii aceste scheme de sustragere a banilor din BNM. Prima grupare este cea a lui Vlad Plahotniuc, iar cea de a doua , a lui Veaceslav Platon”, a declarant fostul membru al guvernului.

Negruţă a adus acuzaţii grave şi în adresa guvernatorului Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu. „Mă întrebam anterior de ce Banca Naţională a luat decizii proaste şi a permis în aprilie 2012 legalizarea devalizării acelor 18,5%, din cota statului. De fapt, a fost un atac raider, condus de către fostul deputat Victor Berlinschi. Până la urmă a trebuit să aflu că, de fapt, Berlinschi este unchiul familiei Drăguţanu. Guvernatorul BNM are cea mai mare implicație, probabil, că şi povară de responsabilitate, pentru că este supraveghetorul, regulatorul sistemului bancar”, a adăugat Negruţă.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: recomandări pentru lăcașele de cult în preajma Paștelui

Suntem în săptămâna patimilor, e săptămâna în care creștinii se pregătesc de sărbătorile pascale. Și…

16 ore ago

Consumatorii ar putea plăti mai puțin pentru gazele naturale. Moldovagaz solicită ANRE revizuirea tarifului

Moldovagaz solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revizuirea tarifului la gazele naturale. Furnizorul…

5 zile ago

Ce avere declară pentru 2023 prezentatorul de la adunarea Pobedăi lui Shor

Evenimentul de coalizare a forțelor proruse afiliate lui Ilan Shor, care s-a ținut la Moscova,…

5 zile ago

Curtea Supremă de Justiție a amânat pentru toamnă examinarea recursului în care Genesis International SRL cere 14 milioane de lei de la ÎM SCL Orhei

Admisibilitatea recursului declarat de Întreprinderea Municipală Servicii Comunal-Locative Orhei contra SRL Genesis Internațional, prin care…

5 zile ago

Tentativă de transportare ilicită a 600 000 hrivne din Federația Rusă în Republica Moldova, contracarată de către vameși

Cazul a fost consemnat ieri, 23 aprilie, la postul vamal Leușeni, unde s-a prezentat pentru…

7 zile ago