Select your Top Menu from wp menus

Veaceslav Negruţă: „Nu s-a furat din cele trei bănci, ci din rezervele Băncii Naţionale”

Fostul ministru al finanţelor, Veaceslav Negruţă, susţine că de fapt nu s-a furat de la BEM, Unibank sau Banca Socială, ci din rezervele Băncii Naţionale. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Interpol” de la postul de televiziune „TV7”, transmite IPN.

Potrivit lui Negruţă, în acest furt au fost implicaţi înalţi factori de decizie din toate guvernările, începând cu anul 2005. „S-a ţintit în rezervele Băncii Naţionale, iar cele trei bănci au fost folosite pentru comiterea furturilor. Deputatul comunist Oleg Reidman a fost regizorul acestei scheme. El a controlat până în anul 2010 Banca de Economii prun managementul băncii. După Reidman s-au implicat şi alte persoane suspuse. A fost o schema regională de scoatere a mijloacelor dintr-un sistem bancar în alt sistem bancar”, a spus fostul ministru.

Veaceslav Neguţă afirmă a sesizat în 2013 organele statului despre ceea ce se întâmplă la BEM, dar nu s-a reacţionat. „Am sesizat procurorul general, SIS-ul, CNA, dar nu au reacţionat. În acelaşi timp au fost făcute două tentative de spargere a secţiei secrete a Ministerului Finanţelor. Nu ştim cine a fost, dar la sigur s-a urmărit sustragerea unor documente secrete”, a declarat Negruţă.

Ex-ministrul finanţelor a dat de înţeles că nu Ilan Shor este principalul vinovat de furtul miliardelor. De fapt, se profilează două grupări, care ar fi arhitecţii aceste scheme de sustragere a banilor din BNM. Prima grupare este cea a lui Vlad Plahotniuc, iar cea de a doua , a lui Veaceslav Platon”, a declarant fostul membru al guvernului.

Negruţă a adus acuzaţii grave şi în adresa guvernatorului Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu. „Mă întrebam anterior de ce Banca Naţională a luat decizii proaste şi a permis în aprilie 2012 legalizarea devalizării acelor 18,5%, din cota statului. De fapt, a fost un atac raider, condus de către fostul deputat Victor Berlinschi. Până la urmă a trebuit să aflu că, de fapt, Berlinschi este unchiul familiei Drăguţanu. Guvernatorul BNM are cea mai mare implicație, probabil, că şi povară de responsabilitate, pentru că este supraveghetorul, regulatorul sistemului bancar”, a adăugat Negruţă.