Transnistrienii nu au lei moldoveneşti pentru a cumpăra producţia fabricată de un agent economic din Orhei, mai fiind şi supăraţi pe faptul că R.Moldova a renunţat la energia electrică produsă la Centrala din Cuciurgan.
Directorul Companiei Orhei-Vit, Semion Mudrea, a declarat în cadrul întâlnirii de ieri cu prim-ministrul Pavel Filip că a fost anunţat de către clienţii din Transnistria ca aceştia nu vor mai procura conservele orheiene din cauza lipsei leilor moldoveneşti. Mudrea susţine că lui i s-a mai spus că relaţiile se strică din cauza că autorităţile moldovene au preferat curentul electric din Ucraina celui produs în regiunea transnistreană.
Directorul din Orhei a solicitat permisiunea de a face achitările cu malul stâng al Nistrului în valută, insistând că există riscul ca marfa moldovenească să fie înlocuită cu cea din Rusia şi Belarus.
Semion Mudrea a mai atras atenţia lui Filip la faptul că în unele cazuri materia primă importată în R.Moldova este mai ieftină decât cea autohtonă şi a adus exemplul zahărului din UE care costă 13,20 lei faţă de 13,80 lei pentru un kilogram de zahăr moldovenesc. Mudrea a declarat că această situaţie este în detrimentul producătorilor autohtoni.
Drept răspuns, premierul Pavel Filip a declarat că lipsa leilor moldoveneşti, invocată de partea transnistreană, este o problemă falsă, pentru că aceştia pot fi cumpăraţi de transnistreni prin schimb valutar şi la băncile din Chișinău. Referindu-se la preţurile producţiei locale şi străine, Filip a spus că trebuie să existe competitivitate şi că R.Moldova s-a angajat să respecte mai multe acorduri care nu prevăd măsuri speciale de protecție.
Ieri, 6 aprilie, prim-ministrul Pavel Filip a vizitat Orheiul, pentru o întâlnire cu demnitari si funcţionari publici de rang raional și local și cu șefi ai unor instituţii şi întreprinderi, iar apoi s-a deplasat în satul Brăviceni.