Președintele Comisiei Electorale Centrale a fost audiat în Parlament în legătură cu respingerea referendumului Platformei DA despre alegerea șefului statului de către popor, micșorarea numărului de deputați și lipsirea lor de imunitate. Iurie Ciocan a apărat decizia de miercuri care a trezit mari nemulțumiri și amenințări cu proteste în masă, repetând că grupul de inițiativă nu ar fi adunat cum trebuie sutele de mii de semnături pentru organizarea referendumului.
Audierea preşedintelui CEC în Parlament a fost propusă de fracţiunea socialiştilor şi a fost susţinută de majoritatea deputaţilor. Socialiştii, alături de liberal-democraţi şi comunişti au criticat decizia CEC de a a nu admite referendumul Platformei „DA”, pe motiv că nu poţi respinge o voinţă exprimată de peste 400 de mii de cetăţeni.
„E egal cu o pătrime din alegătorii republicii la scrutin naţional. Ei au fost refuzaţi. Pe mine mă doare acest moment”, a spus deputatul socialist, Andrei Neguţă.
Preşedintele CEC, Iurie Ciocan, şi-a apărat decizia spunând că s-a bazat pe norma constituţională care prevede că pentru iniţierea unui plebiscit e nevoie de minim 200.000 de semnături şi că acestea ar trebui în mod obligatoriul colectate, câte 20.000, din jumătate de unități teritorial-administrative, adică un total de 360 de mii de semnături.
Iurie Ciocan le-a reproşat de mai multe ori parlamentarilor că nu au modificat articolul respectiv din Constituţie care a dus la respingerea plebiscitului. Ciocan le-a amintit deputaţilor că şi Curtea Constituţională s-a expus de două ori că e de competenţa Parlamentului să modifice articolul buclucaş:
„De aceea, onorat Parlament, poate e cazul eu să vă întreb de ce nu aţi făcut acest lucru până acum. De ce ne-aţi lăsat pe noi, o instituţie a statului sub control constituţional, să fim supuşi unei asemenea presiuni civice. Noi am rămas unul la unul cu o normă care ne-a contrapus pe noi ca şi instituţie în serviciul poporului unui grup de cetăţeni, mare grup, un grup important – 400 de mii. Noi am fost nevoiţi să le spunem nu pentru că ne-am bazat pe Constituţie.”
Reprezentanţii partidelor majorităţii parlamentare au apărat decizia CEC, deşi unii din ei au recunoscut că e vorba de o inadvertenţă legală. Iar pentru a evita pe viitor această ambiguitate liberalul Veaceslav Untilă a îndemnat parlamentul să modifice articolul care era gândit pentru judeţe şi nu a fost schimbat după ce s-a revenit la raioane:
„Haideţi să avem o voinţă politică şi să luăm o decizie, să modificăm Constituţia fiindcă o să mai avem probleme la acest capitol.”
Rezultatul acestor audieri a fost până la urmă că deputaţii au promis că vor modifica în timpul apropiat articolul care a dus la descalificarea celor peste 400 de mii de semnături. Ceea ce nu are însă nici o relevanţă pentru plebiscitul care a şi fost respins.
Liderii Platformei „DA” au anunţat anterior că vor organiza un nou protest amplu la Chișinău pe 24 aprilie, urmare a deciziei CEC pe care au calificat-o ca fiind o comandă politică a puterii.
sursa: europalibera.org