După ce Moldova a fost catalogată drept „una dintre cele mai corupte țări din Europa”, au fost expuse mai multe îngrijorări cu privire la fondurile europene, notează portalul theparliament.com.
Faptul că UE dezvoltă o relaţie din ce în ce mai apropiată cu Republica Moldova înseamnă mai mult decât cooperare, dar şi integrare economică treptată și aprofundare a cooperării politice.
Cu toate acestea, membrii ai organizațiilor publice din Republica Moldova, jurnaliști și analiști independenți susțin că majoritatea fondurilor europene sunt utilizate în mod abuziv de către oficialii locali, informează theparliament.com.
Conform theparliament.com, în 2009, UE a alocat 600 de milioane de euro pentru ţările Parteneriatului Estic. În perioada 2010-2013 suma a crescut la 1,9 miliarde euro. Cel mai mare beneficiar al fondurilor în vecinătatea estică a UE este Ucraina, urmată de Moldova.
Sondajele de opinie recente arată că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova consideră actualul guvern de coaliție fiind „total corupt”.
Conform rapoartelor Transparency International, în 2012 Moldova s-a clasat a cincea printre cele mai corupte ţări din Europa, notează sursa. Unul dintre exemplele citate de Transparency International este situația cu cea mai mare bancă de stat a Republicii Moldova, Banca de Economii, care, în prezent, se confruntă cu un colaps din cauza politicii „iresponsabile” de creditare a guvernului.
Experții UE declară că Republica Moldova este încă incapabilă de a-și îndeplini obligațiile în lupta împotriva corupției larg răspândită în majoritatea instituțiilor de stat și realizarea reformelor economice, se arată în articol.
sursa: Moldova.ORG