Categories: PoliticSocialȘtiri

Trei procurori și patru ofițeri de investigație, bănuiți în dosarul privind interceptările ilegale

Patru ofițeri de investigație, inclusiv, un șef de subdiviziune din cadrul Inspectoratului Național de Investigație al IGP și trei procurori sunt bănuiți de culegere ilegală a informațiilor ocrotite de lege (viața personală – care constituie secret personal și familial) fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru deținerea ascunsă a informației, precum și violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice, cu încălcarea legislației și cu folosirea situației de serviciu. Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, urmărirea penală a fost pornită la începutul lunii septembrie 2019, de către Procurorul General în trei cauze penale, care au fost, ulterior, conexate într-o singură procedură.

Potrivit PA, în cadrul urmăririi penale au fost audiate în calitate de martori 12 persoane, patru persoane au fost recunoscute și audiate în calitate de parte vătămată, au fost ridicate și examinate trei seturi de obiecte și documente. 

Potrivit legii, infracțiunea prevăzută de art. 177 alin.(1/1) din Codul Penal se pedepseşte cu amendă în mărime de la 27.500 la 37.500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore. Art.178 alin.(2) lit.lit.a), b) din Codul Penal prevede o pedeapsă cu amendă de la 27.500 la 37.500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 240 de ore, sau închisoare de până la trei ani, sau privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de până la trei ani.

Precizările Procuraturii Anticorupție au fost făcute în contextul în care președintele Comisiei parlamentare Securitate și Ordine Publică, Chiril Moțpan, a dezvăluit vineri, în cadrul unui briefing de presă că mai mulți jurnaliști, activiști civici și profesori ar fi fost interceptați în perioada de guvernare a democraților. Deputatul Blocului ACUM a prezentat și o listă a jurnaliștilor care ar fi fost interceptați, printre care se numără și președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, dar și jurnaliștii Constantin Cheianu, Val Butnaru, Natalia Morari, Mariana Rață, Valentina Ursu, Ion Preașcă, Alina Radu și alții.

RadioOrhei

Recent Posts

Judecătoria Orhei a anulat decizia prin care o localitate din raion a aprobat sponsorizarea cu cetățeanul ruso-israelian Igal Shved

Decizia prin care consiliul sătesc Mîrzești din raionul Orhei a aprobat condițiile de sponsorizare a…

15 minute ago

Comunicat DSE Orhei: recomandări pentru lăcașele de cult în preajma Paștelui

Suntem în săptămâna patimilor, e săptămâna în care creștinii se pregătesc de sărbătorile pascale. Și…

2 zile ago

Consumatorii ar putea plăti mai puțin pentru gazele naturale. Moldovagaz solicită ANRE revizuirea tarifului

Moldovagaz solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revizuirea tarifului la gazele naturale. Furnizorul…

6 zile ago

Ce avere declară pentru 2023 prezentatorul de la adunarea Pobedăi lui Shor

Evenimentul de coalizare a forțelor proruse afiliate lui Ilan Shor, care s-a ținut la Moscova,…

6 zile ago

Curtea Supremă de Justiție a amânat pentru toamnă examinarea recursului în care Genesis International SRL cere 14 milioane de lei de la ÎM SCL Orhei

Admisibilitatea recursului declarat de Întreprinderea Municipală Servicii Comunal-Locative Orhei contra SRL Genesis Internațional, prin care…

7 zile ago